Matthias Rowe, skolkurator och engagerad i att barn och ungas skolfrånvaro ökar och att vi idag har så kallade hemmasittare. Matthias ville ordna en dag, helst anordnad ideellt så att många kan komma. Han frågade runt. Många återkom med vad ”jag kan göra” och att de kunde bidra. Så mötte han Aggie. Han har senare sagt att Hemmasittardagen kom till för att Aggie återkom med idéer och sa ”vi” skulle kunna göra. förväntade sig inte att Mathias skulle fixa allt och sen komma för att föreläsa.
När Matthias insåg att det skulle behövas hanteras i alla fall en liten avgift, administration, fika, resor för föreläsare med mera föll hoppet om att det skulle bli verklighet. Men vår grundare Aggie, som alltid positiv, återkom med: det där ordnar jag, vi kan använda Prestationsprinsens ekonomiska struktur. Sagt och gjort, Hemmasittardagen var grundad! Senare kom även mamma Pernilla med som arrangör.
Tanken bakom Hemmasittardagen
Många barn och ungdomar i Sverige går inte i skolan regelbundet – trots skolplikt och rätt till utbildning. De går idag under begreppen ”hemmasittare” eller ibland ”skolvägrare”. Ingen vet exakt hur många de är men de är många och antalet verkar öka. Det är inte bara eleven som påverkas utan även familjen, skolan och samhället sätts på prov.
Varför uppstår skolfrånvaro? Går den att förebygga? Hur påverkas livet för hemmasittare och anhöriga och vilket stöd önskar de sig av skolan, Socialtjänsten och/eller BUP? Hur når vi dessa barn och ungdomar och hur kan deras tillit och mod till förändring stärkas?
Syftet med temadagen är att öka kunskapen och förståelsen kring hemmasittare och skolvägran. Denna dag vill inspirera, ge perspektiv och konkreta tips samt vara en plattform för nya samarbeten och kontakter.
Medverkande
- Åsa Ernestam & Carianne Lundvall Karlsson
Författarna till skriften ”Vänd frånvaro till närvaro” och ansvariga för projektet Psynk -psykisk hälsa, barn och unga (SKL) - Krysmyntha Sjödin & Marie Gladh
En kurator/psykoterapeut och en specialpedagog som tillsammans skrivit boken ”Tillbaka till skolan” och arbetar med ”Nyckelmetoden” - Prestationsprinsen
Tankar och tips från bloggen om barn & ungdomar som gör och tänker annorlunda - Christina Wahlström
Om Skandias förebyggande arbete – ett socialt investeringsperspektiv kring barn och unga - Pernilla
Om sitt liv som mamma till en hemmasittare - Joel
En gymnasielev om sin tid som hemmasittare i grundskolan och hur det vände för honom på gymnasiet - Matthias Rowe
Eldsjälen bakom Sommarkollo4me, ett kollo för hemmasittare, och ett nätforum för ”Anhöriga till barn med långvarig skolfrånvaro” - Karl Lindqvist
Om insamlingsstiftelsen Polstjärna som arbetar för att motverka utanförskap genom att finansiera projekt för unga via ”crowdfunding”
Tillbaka till sidan Temadagen om problematisk skolfrånvaro