Våra berättelser om Prestationsprinsen och Drottningen är bland de mest omtyckta och mest lästa inläggen. De ger aha-upplevelser, igenkänning och i bästa fall ökad förståelse, enligt våra läsare. Här lyfter vi några som kan vara extra aktuella så här i december och juletider, många barn och unga har glada förväntningar eller stress, oro, ångest över sista tiden i skolan, lovet och helgerna. Det hoppa vi kunna hjälpa er igenom, eller i alla fall underlätta! Så här uttryckte en läsare sina tankar om berättelserna:

Jag älskar dessa inlägg och denna blogg. Även fast den är fiktiv så är det som om någon sätter ord på min älskade unge och vår situation. Det här kunde vara min son. När någon annan skriver om det så är det lite mer som vi finns och inte är helt onormala.

Slippa eller skippa, om ords effekt och medvetna ordval

Slippa eller skippa, en tanke om ords effekt. Drottningen tänker till. Att slippa, låter som du borde egentligen. Men: Du kan skippa grannglöggen, inte din grej. Så mycket bättre! Så får Prestationsprinsen en stund återhämtning.
Läs mer

Tips för att fler ska klara av julen: advent, glöggmingel, nyår…

Vi tycker barnbarnet, syskonbarnet, svägerskan, farfar eller grannen är jobbig på glöggminglet, julmiddagen, nyårsfesten. Talar för mycket, bråkar om maten, får utbrott, går ifrån, vill inte vara med, inflexibla osv. Förresten hur vet vi att vi inte är en av "dom"?
Läs mer

Jul, nyår och helger, skoj men ibland svårt och intensivt

Julen och alla helger lockar fram det nervösa, oroliga, arga, “bråkiga” och “jag vägrar” hos Prestationsprinsen konstaterar Drottningen. Vi ska nog ge våra barn, makar, släktingar och vänner som inte riktigt orkar med lite plats, ro och acceptans så de också kan njuta av helgerna.
Läs mer

Man kan kalla det utagerande eller sorgligt

En prestationsprins som det brister för. En oplanerad händelse i skolan som får enorma konsekvenser för denna prestatonsprins, Och som så lätt hade kunnat undvikas! Om hur vi vuxna måste se bakom ungars beteende och tänka till på vårt egna. Det kan vara så skört.
Läs mer

Minskad söndagsångest, större koll på måndagar

Lite inspiration från Drottningen och Prestationsprinsen: Barn och unga som är oroliga, besvärliga, arga eller onåbara på söndagar behöver ofta helt enkelt hjälp med energi och avlastning inför måndagen.
Läs mer

Går fan inte till den där djävla skolan

Hur en mattelektion och ett par andra misslyckade lektioner skapar en hemmasittare. En prestationsprins utan förtroende för skolan. Gäller skolans regler lika för vuxna och elever? Behandlar vi elever som vi behandlar kollegor?
Läs mer