Våra berättelser om Prestationsprinsen och Drottningen är bland de mest omtyckta och mest lästa inläggen. De ger aha-upplevelser, igenkänning och i bästa fall ökad förståelse, enligt våra läsare. Här lägger vi upp några som kan vara extra aktuella för årstiden, ständigt aktuella eller så lyfter vi ett tema. Många hör av sig att de förändrat deras sätt att tänka eller rent av deras vardag.  Så här uttryckte en läsare sina tankar om berättelserna:

Jag älskar dessa inlägg och denna blogg. Även fast den är fiktiv så är det som om någon sätter ord på min älskade unge och vår situation. Det här kunde vara min son. När någon annan skriver om det så är det lite mer som vi finns och inte är helt onormala.

Va? Hur kan lov vara skönt för hemmasittare?

Har du tänkt så? Att det är en tungbörda att inte gå till skolan. Det är inte skönt, utan fyllt av skam, skuld och misslyckande. Men när lovet kommer är man som alla andra. Klasskompisarna går ju inte heller i skolan!
Läs mer

Fatta! Skärma av, kan vara en bra strategi

Ibland ser vi vuxna inte det självklara. När situationen blir övermäktig, hemma eller i skolan kan en bra strategi vara gå undan, blunda, dra upp huvan, att skärma av helt enkelt. Det är inte problembeteende, det är smart!
Läs mer

Hemmasittande, borde vi tala om utbrändhet?

För många år sen började vi likna total skolfrånvaro, hemmasittande, vid utbrändhet och utmattningsdepression. För det kan vara en anledning, eller en konsekvens av en skolsituation som inte fungerar och är övermäktig. Från 2012.
Läs mer

Man kan kalla det utagerande eller sorgligt

En prestationsprins som det brister för. En oplanerad händelse i skolan som får enorma konsekvenser för denna prestatonsprins, Och som så lätt hade kunnat undvikas! Om hur vi vuxna måste se bakom ungars beteende och tänka till på vårt egna. Det kan vara så skört.
Läs mer

Minskad söndagsångest, större koll på måndagar

Lite inspiration från Drottningen och Prestationsprinsen: Barn och unga som är oroliga, besvärliga, arga eller onåbara på söndagar behöver ofta helt enkelt hjälp med energi och avlastning inför måndagen.
Läs mer

Går fan inte till den där djävla skolan

Hur en mattelektion och ett par andra misslyckade lektioner skapar en hemmasittare. En prestationsprins utan förtroende för skolan. Gäller skolans regler lika för vuxna och elever? Behandlar vi elever som vi behandlar kollegor?
Läs mer