Ny bok om barn och unga som tänker annorlunda, Prestatonsprinsen

Boken Prestationsprinsen handlar om just Prestationsprinsen, som vill väl, vill lyckas i skolan och livet. Som för ofta blir missförstådd av oss vuxna: oförstående lärare, stressade föräldrar, pragmatiska tjänstemän, slutkörd vårdpersonal och många fler.

Det gör att barn och unga mår dåligt, att de kommer inte till tals och att vi vuxna, som föräldrar och i våra yrken, missar barnperspektivet. Det konstaterar BRIS (Hållbara liv), Barnombudsmannen (Dom tror att dom vet bättre) och Unicef (Worlds of Influence – Understanding what shapes child well being in rich countries) i olika rapporter under 2020. Barnkonventionen har blivit lag. Vi behöver bli bättre på att förstå barnens perspektiv och logik. Då kommer vi vuxna att få till bättre samtal med dem och kunna vara bättre ambassadörer för dem. Boken hoppas bidra i detta.

De är ett 40-tal små berättelser, fiktiva, men hämtade ut verkligheten, som kan läsas i vilken ordning som helst. Boken vänder sig till närstående och alla som i sitt yrke möter barn och unga som tänker känner och gör annorlunda.

Mer om boken Prestationsprinsen

Finns att köpa 4 november

Boken Prestationsprinsen ges ut av Barthelson förlag. Den finns från och med den 4 november hos näthandlarna, i en del butiker och här på sajten, där kan du köpa något av våra förmånliga paket. Paketen är tänkta för kollegialt lärande, annan utbildning eller i bokklubben.

Studie- och diskussionsmaterial

Vi har tagit fram studie- och diskussionsmaterial för:

  • skolor
  • andra som möter barn och unga, t.ex. socialtjänst och vården
  • bokklubbar och andra som vill diskutera mer allmänt

Varför Aggie har skrivit boken

En del barn och unga räcker det med tillsägelser och tydliga ramar för att de ska "uppföra" sig. Många svarar när vi frågar. Men när vi inte når fram, behöver vi tänka ett varv till. Det är då berättelserna och boken hoppas hjälpa till enligt Aggie. Som svar på frågan varför hon skrivit boken förklarar hon:

Dels är det precis som när bloggen startade för 10 år sedan. Jag vill ge igenkänning, kanske en och annan synvända eller aha-upplevelse, och få igång diskussioner.

Jag hoppas också att mina trogna läsare ska sprida boken till de som inte hänger på nätet, men skulle uppskatta berättelserna. Och till de som skulle behöva läsa!  Då kan de kanske väcka irritation hos en del, det är inte helt oavsiktligt.

Vem är Aggie

Aggie Öhman som skrivit boken är civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm och har även studerat specialpedagogik och psykologi. Hon arbetar med verksamhetsutveckling, tillgänglighet och digitalisering. I många år har hon arbetat med social hållbarhet för barn och unga. Aggie var tidig med att uppmärksamma problematiken med skolfrånvaro. Hon är också verksam inom INSA, International Network for School Attendance.

Aggie har alltid funderat på barnens situation, hur samhället och livet fungerar för dem. Därför grundade hon 2010 Prestationsprinsen, en blogg som snabbt blev populär. Den har utvecklats till en ideell förening och verksamhet som du kan läsa mer om här på sajten. Aggie utbildar, handleder och stöttar verksamheter att utveckla sitt arbete med barn och unga, tillgänglighet, psykisk hälsa och framförallt problematisk skolfrånvaro. Hon är också författare till rapporten ”Skolans tomma stolar”. Och nu även boken Prestationsprinsen om barn som tänker annorlunda!

Foton på författaren och boken finns på sajten.