Skolinspektionens andra rapport om skolfrånvaro, några tankar
Skolinspektionen kom med sin andra rapport om omfattande skolfrånvaro i veckan. Här kommer några första tankar.
Frånvaron måste tas på allvar tidigt, konstaterar de. Vi håller med, men brukar använda ordet snabbt. Det har en viktig dubbel betydelse! En anledning att frånvaron inte upptäcks tidigt kan vara att 20% av skolorna och ca 50% av kommunerna inte sammanställer och följer upp frånvarostatistik (enligt vår rapport Skolans tomma stolar). Vår erfarenhet är att många skolor och huvudmän väntar tills mentor eller skolledning hör av sig. Det gör de i varierande grad och snabbhet…
Skolinspektionen konstaterar också att trots många möten fastställs inte orsaken till omfattande skolfrånvaro. Det känner vi igen, men talar hellre om risk- och skyddsfaktorer. Sällan EN orsak. Fokus ligger istället på åtgärder. Det känner vi också igen. Därför är identifiera problematisk frånvaro och kartlägga orsaker de viktiga första stegen i vår modell som också ligger till grund för cår kurs och nätverk ”Professionella i samverkan för hemmasittare”.
Vårdnadshavare Skolinspektionen mött i denna granskning har i flera fall tagit det samordnade ansvaret över sitt barns rätt till utbildning och stöd. Detta är ju inget nytt. Det konstaterade vi i vår rapport också. Det behöver förstås lyftas, men framförallt åtgärdas! Förutom att det inte är föräldrars/vårdnadshavares ansvar, så får det inte bero på vilka man har omkring sig om man får sin rätt till utbildning! Vi ser skolnärvaro som en barnrättsfråga!
Därför är det oroande, tycker vi. att av kommunerna i vår undersökning är det:
- bara drygt hälften som samlar in statistik över närvaron i sina kommunala skolor. Även om 99 % följer upp problematisk frånvaro.
- 12 % samlar in statistik från friskolor i kommunen, vilket i och för sig kan bero på olika lagtolkningar om vad kommunen kan kräva av friskolan
- 83 % svarar att de säkerställer att alla barn fullgör sin skolplikt
- samtidigt svarar nästan två tredjedelar, 64 %, av kommunerna att de inte samlar någon statistik över frånvaron bland skolpliktiga barn som fullgör sin skolplikt utanför kommunen. Lägg till att 18 % är tveksamma/eller inte vet om de gör det.
Vår undersökning av kommunerna indikerar att 70 000 barn har en frånvaro över 10 %, varav 18 000 är borta mer än 20 %. Vi har undersökt både anmäld och oanmäld frånvaro eftersom även den anmälda döljer dels en stor del problematisk skolfrånvaro, dels för att de flesta skolor inte har en bra arbetsprocess för att hjälpa elever som haft omfattande frånvaro tillbaka till skolan.
Vi har lite att ta tag i! För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!
Lämna ett svar