Åtta tips till föräldrar: Nu är jullovet snart slut, hög tid att ändra sovtider och vrida dygnet inför skolstarten

Det här kommer väl lite tätt inpå skolstart den här gången för några, men en del har start i nästa vecka och bättre sent än aldrig. Några tips till alla föräldrar till barn, med eller utan neuropsykiatriska problem eller släng av, kring sömn och sovtider inför skolstarten. De flesta av oss har ju vridit på dygnet under ledigheten!

Det är hög tid att försöka förbereda hur man utan (större) katastrofer, men förmodligen med vissa problem ska klara av att gå upp på morgnarna när skolan drar igång. Vad som passar beror ju mycket på åldern, tonåringar är förstås svårast. För då spelar det större roll vad kompisarna gör på kvällarna. Man vill ju hänga med dem vare sig det är på nätet eller i ”verkligheten”. Då krävs det ännu mer klurighet. Men dessa tankar kan förhoppningsvis hjälpa i alla åldrar…

Komma överens(!) – Det bästa är ju förstås att resonera med er Prestationsprins kring detta. De flesta Prestationsprinsar är logiska och resonabla. I teorin. Sen kan det behövas mutor, förlåt, belöningar, och ett oändligt tålamod från dig för att hjälpa till att genomföra er plan. En del vill inte tala alls, men de hör vad du säger och vet att du har rätt. I teorin… Så mer går in än du tror!

Planera tillsammans – När går din prestationsprins och läger sig nu och när det ska gås upp när skolan är igång? Så är det ”bara” att komma överens om att gå och lägga sig en kvart/halvtimme tidigare per dag och inte minst komma överens om att gå upp tidigare!

Rutin – Att avsluta roliga saker är svårt. Försök att komma överens om ett naturligt, återkommande avbrott och rutin på kvällen. Det kan vara att ni tittar på något favoritklipp på youtube, gärna på smartphone eller surfplatta så ni kommer ifrån datorn; läsa högt, läsa själv eller lyssna på talbok, ett kapitel per kväll; se en långfilm (börja titta i tid!), spela ett spel, digitalt eller IRL; kvällsmacka en bestämd tid, avslappningsövning (som då förstås blir en halvtimme tidigare per dag)… Det bästa är förstås att göra samma sak varje kväll. Och det går att natta tonåringar, kan bli bästa pratstunden, de kvällar man får…

Varva ner – En klok läkare tipsade mig en gång om att då det är dags att krypa ner i sängen,  så får en prestationsprins bara syssla med sådant som man kan somna ifrån. Vad? Jo, man kan somna ifrån en bra, lugn låt i hörlurarna, man kan tappa boken på näsan och somna supergott, men du somnar sällan ifrån en spelapp, facebook eller 9GAG på mobilen eller surfplattan. Det finns mycket som kan hjälpa, avslappningsövningar, appar med sövande ljud till exempel whitesounds, bra rullgardin som gör det mörkt, bolltäcke, svalt i rummet…

Rummet – fråga hur din Prestationsprins vill ha det! Vi är alla olika, även du och ditt barn. Mörkt för att varva ner eller ljust för att se om det är en geting i rummet!? Svalt eller varmt? En annan kudde? Är mammas täcke skönare, varför då? Är brorsans säng mjukare, somnar du bättre där!

Tid och tålamod – Börja nu så gör det inte så mycket om det går åt skogen i början eller då och då. Och glöm inte att andas lugnt och hålla dig lugn. Bråk bidrar absolut inte till att din Prestationsprins lättar kommer i säng…

Medicin – Denna punkt får jag ibland arga kommentarer om. Medicin är inte något första hands val förstås. Men det finns faktiskt barn och unga som har så stora problem att det är motiverat. Då allt annat testats! Om det är stört omöjligt kan man tala med sin läkare om medicin för att få hjälp att somna. Och då menar jag om problemen är så stora att vardagen inte fungerar, vilket inte är helt ovanligt hos barn och unga med NPF. Men jag tycker att man ska försöka med annat i första hand och i andra hand möjligen medicin i kombination med bra rutiner och se över vad som orsakar svårigheterna. är det en ohållbar skolsituation, så måste ju den förändras i första hand. Dessutom ska ju målet vara att detta bara behövs under en period. Det skrivs ut mycket sömnmedel till barn och ungdomar, det rapporterade till exempel DN om för ett tag sedan. Sen tycker faktiskt inte jag att 14 000 barn och unga låter så mycket. Det är drygt 100 000 barn i varje årskull alltså kring 2 000 000 barn och unga upp till 19 år. Eller tänker jag fel?

Belöning – Barn och unga som inte har ett helt utvecklat inre belöningssystem kan behöva yttre belöningar för att inse att handlingen är belöning i sig. Att vakna utsövd är faktiskt skönt! Kommer er prestationsprins i säng i tid och upp i tid kanske han eller hon kan få någon form av belöning? Chokladmjölk, färsk frukt eller annan lyxfrukost? Du tar dig tid att cykla och bada tillsammans nästa dag? Se på film (räknas som att varva ner, det är lätt att somna framför TV:n!)? Få något inför skolstarten (som de kanske skulle fått ändå…)?

För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

2 KOMMENTARER

2 svar till “Åtta tips till föräldrar: Nu är jullovet snart slut, hög tid att ändra sovtider och vrida dygnet inför skolstarten”

  1. annahelgesson skriver:

    Det är så härligt att dyka in på er blogg då och då. Påminnas om livets svårigheter och möjligheter. Råd är bra för alla barn. Jag har inga egna barn med särskilda behov eller släng av något särskilt (de flesta dagar i alla fall). Men jag vill påminnas!
    Tack för en bra och livsviktig blogg.

    • Tack Anna, jo det är väl min grundtes, att alla har dagar, perioder då vi har behov av extra förståelse eller extra ”stöd”. En del konstant pga diagnoser och annat. Vi andra då och då…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *