Hemmasittare, länkar om vägen tillbaka till skolan, lite tankar för att stoppa långvarig skolfrånvaro och skolvägran.

Många kämpar. En del genom hårt arbete i skolan, eller hårt arbete för att ta sig till skolan, eller hårt arbete för att hantera skolsituationen egentligen är för krävande och tröttande… Men sen har vi de som inte lyckats med skolan. Där den blivit just för krävande och tröttande. Övermäktig som jag brukar säga…

Hemmasittarna kämpar varje dag. Det är varken skönt eller roligt att vara hemma då alla andra är iväg och igång. Misslyckandet smackar till dem i ansiktet varje morgon. Inte så konstigt att de tappar balansen och ramlar tillbaka ner i sömnen och drömmarna….

Då krävs det att alla vuxna kring eleven arbetar åt samma håll! Varenda skola, rektor, elevhälsoteam och mentor måste prioritera hemmasittarna. Ställ upp på möten, använd er kreativitet, googla, läs, använd alla kompetens på nätet och det utvidgade kollegiet på till exempel twitter. Läs på! Boka möten så ni snabbt kan agera.

  • Du kan gratis ladda ner Skolfrånvaro och vägen tillbaka från Skolverkets webbplats.
  • Jag har skrivit mycket om hemmasittare.
  • Marie Gladh och Krysmynta Sjödin kom i år ut med  ”Tillbaka till skolan : metodhandbok i arbetet med hemmasittande barn och unga”. I Lärarnas Nyheter hade en artikel om boken.
  • Du kan se en video om one-eighty med Marit Sahlström. Projektet har en egen webbplats och drivs av stadsmissionen. Deras processhandledning dvs metodhandbok finns gratis på nätet!
  • Utgå från eleven – Jag gillar kartorna med one-eightys två bra exempel på hur man kan tänka utifrån hemmasittarens intressen och använda dem för att komma igång och hitta motivation i skolan; Case Aisha och Case Hugo. Även om man inte arbetar med deras metod eller digitalt.
  • Magelungen har ett behandlingsprogram de kallar HSP, det bygger bland annat på att man börjar med en ordentlig kartläggning. Lika självklart, som ovanligt i de flesta fall av hemmasittare…
  • Learnox, som jag inte känner till särskilt väl, erbjuder digital undervisning för att få tillbaka hemmasittare.
  • TemaUnga i arbetslivet samlar in och sprider erfarenheter från arbetsmarknadsprojekt för unga, de intervjuade gymnasieungdomar om varför de hoppade av gymnasiet. 10 orsaker till avhopp är sorglig, men nyttig läsning som ger dig konkreta tips om vilka behov unga har för att stanna i skolan! De gör också en uppföljning varje år på unga mellan 16-29 som varken arbetar eller studerar. Rapporten för 2013 är klart läsvärd.
  • Skype, som nog de flesta av er känner till, är ett bra verktyg för att ha digital kontakt i realtid med era elever som inte är i skolan. Är de gamers så har de säkert Skype igång mest hela tiden. Videosamtal kan vara påträngande, men man kan chatta eller bara tala med varandra utan bild, eller att bara eleven ser dig, men du inte hen. Det finns andra också, t.ex. facetime om de har i-phone, eller vanliga hederliga sms eller i-message.

Men det kan väl sammanfattas i att det  inte handlar om att utgå från skolans behov av att ha alla elever på plats, fysiskt!  Utan att eleven måste känna att någon på skolan bryr sig om att eleven kommer tillbaka. En relation att lita på. Och välj då den person som står eleven närmast, inte den som har tid över…. Utgå från elevens situation och framförallt intressen. Jobba inte på känsla och ad hoc, utan gör en kartläggning och en bra plan, tillsammans. Och det kommer att ta tid! Jämför arbetsträning efter till exempel utbrändhet…

Elevens föräldrar kan ofta mer om sitt barn än du som pedagog. Visa ödmjukhet för föräldrar som kämpar! De är sällan slappa vuxna som styrs av sitt barn. Utan hårt kämpande som gått ner i arbetstid, lagt 1000-tals timmar på möten, kört till och från skolan, läst på, ringt samtal, coachat, stöttat och kämpat…. respekt! De är ofta trötta och slutkörda, ha överseende med illa formulerade ”anklagelser”, starka känslor med mera. Visa att det är vi som arbetar professionellt med detta.
För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

1 KOMMENTAR

Ett svar till “Hemmasittare, länkar om vägen tillbaka till skolan, lite tankar för att stoppa långvarig skolfrånvaro och skolvägran.”

  1. Ursula skriver:

    Jag kan varmt rekommendera Learnox, fantastiskt kunniga, duktiga och engagerade lärare och ledning. De hjälpte vår son, som är 14 år och har Asperger, att komma igång med studierna efter 1,5 år hemma. Tusen gånger bättre hjälp än vad vi hade fått av skolans resurspedagog. Taylan (lärare) och Torvid (VD) är helt enastående.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *