Inte är ett svårt ord
Inte är ett svårt ord. Vi hör det runt omkring hos hela tiden. Det är så mycket vi inte ska göra. Som föräldrar säger vi åt våra barn att inte skrika, att inte springa, att inte… Vi möts av lappar var vi inte ska lämna saker, att vår mamma inte arbetar här, inte lämna ludd i tumlaren, inte … och vi får goda råd att inte stressa, inte äta onyttigt osv. osv. Vår favorit är nog ändå glöm inte!
Använd positiv uppmaning
När vi vill att våra barn, elever eller i vilken roll vi nu möter dem, inte ska springa, då är det bästa att säga ”gå”. När vi inte vill att de ska skrika så funkar ”tala lugnt” eller ”tala tyst” väldigt mycket bättre än ”skrik inte”.
Som ni redan vet och hört tusen gånger om så har hjärnan svårt att få med ordet inte. Även om den får det, så krävs det en process att översätta meningen till den positiva uppmaningen vad man borde göra. Detta är extra svårt för små barn och stressade i alla åldrar.
Hjärnan och individen kan ju också få en idé att göra något som annars inte alls hade hänt. ”Nu springer vi inte till idrottsplatsen” ger både en vision och förmodligen lust för många att springa! De kanske inte fanns på kartan innan.
Inte är ett svårt ord
Vi ser ofta meddelanden av typen ”Glöm inte föräldramötet nästa vecka”. Hm, jo, det har jag. Vad hjälper då denna uppmaning? ”Kom ihåg föräldramötet för 4b i sal 32 kl 19 på torsdag 7 september”.
Eller ”Ställ inte skorna här”. OK, det är tydligen en naturlig plats för många eftersom det blivit ett problem. Så bättre kan vara ”Ställ skorna i skostället till höger om ytterdörren”.
Själklart, men jättesvårt. Låt oss tala i positiva uppmaningar, i alla bemärkelser positiva, för våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!
Några andra inlägg om kommunikation
På gång hösten 2021
Håll dig uppdaterad genom att följa oss på Facebook, Instagram, Twitter eller vår grundare Aggie på Linkedin.
Lämna ett svar