Katederundervisning – så trött på detta ältande av begreppet… Kalla det vad som helst, det är innehållet som har betydelse!
Läste i Aftonbladet igår att Reinfeldt utmanat Björklund i skolfrågan…. Han skrev också en debattartikel i samma tidning häromdagen tillsammans med Eva-Lis Sirén (Lärarförbundet), som lät bra vad gäller målen. Skapa lust och intresse, ge stöd och stimulans… hoppas det gäller alla, elever som är begåvade och de som behöver stöd, kanske både och.
Enligt artikeln citeras han en hel del klokt, som att barn är olika och det gäller att skapa lust och samhörighet:
– Jag föredrar att vi är öppna för att barn och ungdomar är olika och att skolor också mår bra av att hitta en lokal identitet…. I realiteten funkar allt man känner en samhörighet kring. Syftet ska vara att skapa lust kring inlärningssituationen, säger Reinfeldt.
Han talar om läsplattor, lego, dataspel och ta till vara elevers intresse och kunskaper. Det låter bra. Men så kan bara inte Aftonbladet hålla sig från att sätta detta i motsats till katederundervisning….
Jag är så trött på detta ord! Ibland tror jag att Björklund menar straff och konsekvenser istället för stöd, uppmuntran och att skapa glädje kring kunskap, då kan man slopa katederundervisningen… Om jag får tolka ”katederundervisning” så innebär detta att en lärare med naturlig auktoritet vågar vara vuxen i klassrummet, som får igång en diskussion som på bästa sätt i den klassen skapar entusiasm inför lärandet och inte lämnar eleverna ensamma i ”eget arbete”. För en del elever är det bra!
För andra passar pedagogik som bygger på mycket eget ansvar och planerande, inte så fast struktur (klass, klassrum, schema…) utan mest fokus på det egna lärandet. För en del elever är det bra!
Men alla behöver en förebild i klassrummet, oavsett om pedagogen står vid ett bord (kalla det kateder om ni vill) eller glider (kalla det flummar om ni vill) runt i klassrummet….
Jag gillar inte delar av alliansens politik. De övrigas politik ser jag inte mycket av i media. När Björklund talar om att disciplin, struktur, tidiga betyg osv. blir jag genuint orolig. Likaså när moderaterna vill testa sex-åringar för att sätta in särskilt stöd i tid.
Det är för jag är rädd att man inte tittar på orsakerna som skapar problem kring resultat i skolan. It takes two to tango… Det är sällan ens fel att två träter… Det gäller faktiskt även i relationen lärare-elev, lärare-hem, lärare-rektor, rektor-kommun, politiker-rektor, politiker-hem, ”superlärare”-lärare ….
Att många inte lärt sig det de ska i en skola, kan bero på hur man undervisar. Det kan det även om de flesta lär sig det de ska i en skola och bara några inte når målen. För det kanske hade gått att nå målen för alla och mer där till för flera med en annan undervisning… Så gärna, kolla hur det går för ungarna, men den automatiska slutsatsen är inte särskilt stöd till ungarna, det kanske är skolan som behöver den. Kanske av en ”superpedagog”…. för att kasta in en brandfackla…
Lämna ett svar