Lunchekot: Fler anmäler sin skola till Skolinspektionen – vanligaste ärendet: fel, dåligt eller inget särskilt stöd…

Enligt lunchekot i dag 11 januari (ca 12 min in på sändningen) ökar antalet anmälningar av skolor till Skolinspektionen. Var femte anmälan rör missnöje med stödundervisning. Eleven får för lite, ingen alls eller helt felaktigt stöd.

Ann-Marie Begler, Generaldirektör vid Skolinspektionen håller med om att detta är ett stort problem. Hon säger att skolorna fokuserar på elevens problem och inte tillräckligt väl på hur skolan ska utveckla sin verksamhet för att kunna ge rätt stöd.

I P4 Väst Granskar tar man också upp det här ämnet. Där säger Ann-Marie Begler att trots den stora ökningen av anmälningar får Skolinspektionen inte in anmälningar som inte bör komma, de rör allvarliga fall som de anser bör utredas.

Jaha, hur ser vi positivt på det här? Att när saker kommer upp till tydlig diskussion finns möjligheten att lösa dem kanske… Det skulle vara intressant att veta vad som hänt ett par månader efter Skolinspektionens kritik. Fungerar det bra eller har eleven bytt skola? Kanske något där emellan? Skolinspektionen gör sådan uppföljning, men det redovisas i siffror. Det skulle vara intressant att se en kvalitativ uppföljning med exempel på vad som görs och fungerar…

Är du intresserad av statistik kring anmälningar, vill veta hur det ser ut i din kommun eller hur det ser ut i år jämfört med förra året mer i detalj hittar du information på Skolinspektionens statistiksidor.

Annars kommer lite direkt från Skolinspektionens sidor här:

Enligt skolinspektionen har antalet anmälningar, 1357 stycken under första halvåret 2010, ökat med ca 600 ärenden eller 78 % jämfört med året innan.

Under första halvåret 2010 fattade Skolinspektionen/BEO totalt cirka 900 beslut om anmälningar. Vissa av besluten rörde anmälningarna gjorda 2010, andra 2009. Det är en ökning med 260 beslut (28 procent) jämfört med motsvarande period 2009.

Av dessa beslut riktade Skolinspektionen kritik i 173 beslut. Den vanligaste kritikgrunden var särskilt stöd (95 beslut), kränkande behandling (68 beslut), skolplikt och rätt till utbildning/plats (36 beslut).

Skolinspektionen/BEO följer upp alla kritikbeslut. Under första halvåret 2010 fattade Skolinspektionen/BEO cirka 300 sådana uppföljningsbeslut där myndigheten bedömt att skolan vidtagit de åtgärder som behövs för att komma till rätta med bristerna.

 

2 KOMMENTARER

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *