Orimlig dokumentationsbörda för lärare eller bara nytt, ovant, men rimligt?

Det blir mer och mer dokumentation och skrivjobb för lärarna. Det äter upp deras tid. Det skulle vara intressant att se siffror på hur detta förhåller sig till andra branscher?

En IT-projektledare, tjänsteman, mellanchef har möten och peppar/stöttar sina projektmedlemmar/medarbetare. Ändå ska protokoll, beslutsunderlag, budgetar, projekt/verksamhets/affärsplaner, strategier mm skrivas och levereras… Möten=undervisningstid?

Kan det vara så att problemet för många lärare är t.ex. ovana, brist på rutiner, inga mallar att använda, ingen egen dator och kanske lite ovilja eller i alla fall osäkerhet, snarare än att det är orimligt?

Lärarnas Riksförbund presenterade nyligen sin Arbetsmiljö 2011, där uppger drygt var tredje lärare att deras arbetssituation har försämrats det senaste året, 90 procent uppger att de administrativa uppgifterna har ökat de senast fem åren  – utan att andra arbetsuppgifter försvinner, varannan lärare i undersökningen får inte den ro och avskildhet som de behöver för att förbereda lektioner och ta del av, bedöma och ge respons på elevuppgifter. Drygt hälften har sömnsvårigheter pga. sin arbetssituation och 16% har upplevt hot. Det är inte bra! Men är det specifikt för lärarna eller en samhällsutveckling att de som är i arbete få mer att göra, sover dåligt pga. jobbet och har för lite tid att förbereda sig? Det kanske är en trend som måste vända för fler än lärarna?

Svenska Dagbladet skrev om undersökningen och lärarnas situation. Jag tycker det är intressant att det är så lite reflektion i sådana här artiklar. Det är ju faktiskt ett fackförbund som har, och ska ha(!), sina medlemmars intressen för ögonen.

Säg nej till allt skrivgöra – den omfattande dokumentationen leder till sänkt kvalitet på undervisningen, skriver läraren Maj Stoddardi i Lärarnas Nyheter. Hon tar upp en hel del bra tankar som jag kan skriva under på, men jag ställer mig tveksam till en del.

En anledning till att all dokumentation inte behövs är ”Skolan är ingen industri och arbetar inte med att tillverka varor utan med levande människor.” hm!? Så hur tänker Maj då kring vården, är t.ex. skriftliga journaler, rutiner och behandlingsinstruktioner som följs upp onödiga? Eller på Försäkringskassan eller på Arbetsförmedlingen…

Sen konstaterar hon att politikerna målat upp en bild av en skola i kris och tagit heder av en hel yrkeskår. Varför denna ständiga självömkan inom lärarkåren? Om våra elever halkar efter i internationella jämförelser, killarna inte får samma chans som tjejerna och antalet hemmasittare ökar så har vi väl en skola i kris? Och hela Sverige är medvetna om att det finns massor av vardagshjältar i form av lärare som trotsar det som inte fungerar och gör hedervärda insatser och mirakel för enskilda elever varje dag, men det finns för mycket som inte fungerar! Och varje lärare som vänder bort blicken då ett barn mobbas, inte kommer till skolan, inte når målen är en för mycket… Och de finns också! Det finns mindre bra fungerande i alla yrkeskårer, även bland lärarna, erkänn det!

Men ”vi  i skolans värld” vet vad det beror på. Som så ofta förr hävdar lärare att det bara är de som egentligen vet. (Det är lika fånigt som att säga till SJ-kunderna att de ska ha åsikter när tåget är två timmar sent, för det är vi lokförare som vet att det inte är vårt fel, men vi vet minsann varför!) Ibland kan det faktiskt vara så att saker framstår tydligare när någon utifrån betraktar en verksamhet, eller kunden som faktiskt använder produkten eller tjänsten.

Orsakerna är ”till exempel ekonomiska nedskärningar, friskolereformen och det fria skolvalet, lärarutbildningen, påbud från politiker som inte tar hänsyn till forskning, samt allt administrativt arbete.” Några tankar:

  • Ekonomiska nedskärningar är sant, men det är också sant att på för många håll används inte de resurser man har optimalt. Här finns nog att lära av industrin!
  • Friskolereformen och det fria skolvalet är tydligen också rot till krisen (som inte finns?). Hurdå?
  • Lärarutbildningen nämns som anledning, men inte på vilket sätt, är den dålig? Jamen, då kanske det ligger något i kritiken mot en del lärares kompetens och inställning?
  • Påbud som inte bygger på forskning, ja, det är sant. Det är mycket experimenterande efter politikers tyckande, men kastas det inte sten i glashuset? Jag skulle vilja se hänvisning till forskning för Majs egna förklaringar…
  • Också allt administrativt arbete. Så var vi till baka där vi började.

Är det alltså inget bra med att ställa högre krav på dokumentationen i skolan som rektorers utredningar, åtgärdsprogram och skriftliga omdömen?

Hade det inte vara trevligt om det i fackförbundets eller lärarnas argumentation framgick att de förstår nyttan av det hela? Och media som köpt hela politikersnacket enligt läraren, de sätter in hela artikeln om dokumentationens nedbrytande verkan på främst lärarna (man kan ju ana att eleverna kommer att lida om inte lärarna hinner förbereda och reflektera) utan någon reflektion…

2 KOMMENTARER

2 svar till “Orimlig dokumentationsbörda för lärare eller bara nytt, ovant, men rimligt?”

  1. Johanna skriver:

    Hej!

    Av din text att döma verkar det som att du är positiv till mer dokumentation, men du skriver inte varför. Att dokumentation är ett krav i fler yrkeskårer, tycker jag inte är ett rimligt alternativ. Hur höjer dokumentationen i skolan resultaten?

    Varma hälsningar Johanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *