Påskledigt och alla möjligheter att umgås, skoj men ibland svårt och intensivt

Det här är en liten repris på ett tidigare inlägg som då handlade om jul och nyår. Men nu är det Påsk och då finns också en del att tänka på för dem som inte gillar massa annorlunda och mycket folk!

Nu är det snart Påsk – full fart och massor av skoj. Men det lockar också fram det nervösa, oroliga, arga, ”bråkiga”, ”jag vill inte” och ”jag vägrar” hos barn och unga konstaterar Drottningen. Hon ser det runt omkring i släkten, på skolan, vårkonserter, tävlingar, klassmiddagar och fester.

Prestationsprinsen ser fram emot godis och påskägg, han är också glad för att mormor och morfar ska komma. Mindre glad att det kommer släkt på påskaftonkvällen och att de ska åka till moster Anna en annan dag…

Men han och Drottningen har kommit överens i förväg vad som är viktigt att vara med på och när det var OK att dra sig tillbaka. Han tror att han kan lyckas och det gör Drottningen glad. Om Prestationsprinsen är nöjd. Blir alla nöjda. Det blir lugnt och framförallt fungerar det. Fast Morfar kommer att gnälla över att ungen bara får gå ifrån bordet som han vill, när alla har så trevligt – pratar, sjunger, äter gott och berättade om andra påskmiddagar och tokigheter. Men Drottningen kommer att le mot Prestationsprinsen och säga: Gå iväg en stund du, du har varit jätteduktig. Här är ju full fart ändå. Så ger hon honom sin hemliga ”jag förstår dig”blink. Morbror Gustav kommer att bråka lite om att Prestationsprinsen, och flera kusiner, inte ens smakar på hans goda specialsill! Men han ger sig nog som vanligt. Drottningen är inte så förtjust i den sillen heller, men hon tar och låter sen bli att äta!

Drottningen har funderat mycket över att det som stärker, bygger upp och ger energi till en person kan vara precis det motsatta för en annan. Att vara hela släkten, massor av bus, högljutt, sena kvällar, ruckade mattider, vi tar det som det kommer, nej men vad kul kommer ni förbi… Dvs ingen struktur, ingen förutsägbarhet och inga ställtider. Det är jättejobbigt för många. Och att det kan vara så är totalt obegripligt för den som får energi och njuter av det.

Och när det är jobbigt är det lätt att barn och unga blir nervösa, oroliga, bråkiga, inte vill följa med, blir arga, stretar emot, gråter eller bara inte vill vara med, ligger kvar i sängen, stannar på rummet…

Vilken tur att vi är olika! Ge era barn, makar, släktingar och vänner som inte blir lika stärkta och förtjusta av påsk och andra helgers underbara röra lite plats, ro och acceptans så de kan njuta av Påsken utan att känna pressen att vara med på allt.

0 KOMMENTARER

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *