Statistik om friskolor, de flesta kämpar hårt utan fantasivinster!

Har du inte heller känt igen dig i debatten som pågått om vinsthungriga friskolor? Ser du små företag, stiftelser och ekonomiska föreningar som drivs, eller i alla fall startas, av eldsjälar för att skolan ska finnas kvar i samhället, för de ser att ”vanliga” skolorna inte har kunskap om neuropsykiatriska och andra funktionsnedsättningar, för de tror på små klasser och liten skala, för de vill ha ett annat sorts möte med sina elever, tror på en annan pedagogik än den kommunala skolan i området…

Ja, sen finns det ju de här få som skrivs om i tidningarna med olämpliga huvudmän eller med vinstmål utan tillräcklig kvalitet. Men Skolinspektionen verkar väl vara på och har insett att de behöver kompetens att granska friskolorna ekonomiskt.

Ska framöver försöka få till ett inlägg med statistik och referera direkt till källorna. Men så länge har Dagens Samhälle (som ännu inte finns fullt ut på nätet) tydligen lyft fram en del. De skriver i sin blogg att

”Det är inte riskkapitalister och storkoncerner som tagit över skolor. 95 av 100 friskoleföretag driver högst två skolor. Den genomsnittliga friskolan omsätter 18 Mkr och vinsten är inte högre än 5%, före räntor och skatt.”

Och i dag citerar Svenska Dagbladet Dagens Samhälle på ledarsidan:

”97 procent av alla friskoleföretag är utpräglade småföretag med 1 till 4 skolor (85 procent av skolföretagen driver 1 skola). Visst finns det några bolag som gör höga vinster – ett tiotal av nästan 800.”

” Vinstmarginalen i snitt för de enskilda aktiebolag som har skolor är dock 4 procent.  Inte heller de största aktörerna skär guld med täljkniv. Av de 10 största skolkoncernerna hade enbart 3 en högre vinstmarginal än 10 procent. Snittet för skolkoncernerna är 6 procents vinstmarginal.”

Många tycker att skolor inte ska göra vinst alls. Men notera att sifforna är före skatt och räntor. Och det är säkerligen så att många har fått låna för att förverkliga sin dröm om att starta skola. Dessutom så tar inte artikeln upp hur vinsten används, delas den ut eller återinvesteras den? Kanske man måste titta på vad ägarna tar ut i lön också. Kanske en låg lön eller ingen lön kompenseras med en utdelning?

Och som flera andra pekat på, får man tjäna pengar på att städa skolor? Skriva skolböcker? Skolböcker med productplacement? Sälja mat till skolor? Pennor och papper? Kopiatorer och datorer? Vidareutbilda skolpersonal? … Varför inte på att bedriva skola? Så länge den håller för inspektioner och uppskattas av kunderna? Ja, kunderna!

Här finns statistik om utbildning och skolor om du vill frossa själv Skolverkets statistiksidor, Skolverkets statistikdatabas SIRIS och SCB:s utbildningsstatistik. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har egen statistik och Friskolornas riksförbund har lite siffror.

0 KOMMENTARER

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *