Svensk forskning om adhd och autism. Nytt center på Karolinska Institutet.
Karolinska institutets har ett nytt kunskapscentrum för autism, adhd och andra utvecklingsrelaterade funktionshinder. De vill bland annat utveckla och sprida kunskap för tidig upptäckt och diagnostik, samt sprida kunskap om nya och utvärdera befintliga behandlingsformer. Bedriva forskning och sprida kunskap om forskningsresultat så att dessa implementeras i den kliniska verksamheten. Centrumet heter KIND (Karolinska Institutet Center of Neurodevelopmental Disorders). Föreståndaren heter Sven Bölte. Han höll ett bra, men inte helt lätt, föredrag ”Autism – i hjärnan på Rain Man eller Dustin Hoffman” på Hjärnfondens ”Hjärnans dag”, som finns på video. Han uppskattar Dustin Hoffmans tolkning av Kim Peek som var förebilden till Rainman. Men Sven Bölte talar inte om olika grader av autism, att man kan ha stora problem som Rainman eller vara högfungerande och inte vara mycket mer ”konstig” än oss normalstörda i stort, men kanske på vissa områden…
I februari var det en intervju med Sven Bölte i Lärarnas Nyheter, där konstaterar han bland annat att utbildningsnivån behöver höjas för personal inom skolan och de särskilda boendeformerna. Idag finns en stor brist på utbildningsprogram på högskolenivå om neuropsykiatriska störningar, orsaker, diagnostik och behandling.”På webbplatsen förklarar de vidare att de vill ”Kartlägga och analysera utbildningsbehov hos olika yrkesgrupper inom hälso- och sjukvård, skola, socialtjänst m.fl. och erbjuda utbildningar av hög kvalitet i enlighet med forskning och beprövad erfarenhet”, samt ”sprida kunskap till patienter, föräldrar och anhöriga genom utbildning och genom andra informationskanaler som internet”.
I intervjun berättade han om sina och KINDs idéer om en samordnare för barn som får diagnos, de räknar med att varje föräldrapar lägger ner ungefär 1 500 timmar varje år på de 50 – 60 olika kontakter man har för sitt barn. En ”case manager” ska ta en del av detta arbete och samtidigt försöka minska stressymtomen hos föräldrarna.
Ja tack! Det behövs hjälp. De här 1500 timmarna motsvarar en tjänst på drygt 75%. Och de läggs ner efter att det vanliga jobbet är avklarat, efter allt extra arbete det innebär i vardagen att ha ett barn med funktionshinder, inte sällan kombinerat med psykiska problem och för många föräldrar är mötet med kommuner och landsting en strid. Just pga den okunskap som Sven tar upp.
Han intervjuades också i Svenska Dagbladet i höstas, där han tar upp att barn med adhd och liknande funktionshinder missförstås i skolan, att det finns sätt att hjälpa dem och att det felaktigt sätts diagnoser när det egentligen är skolan som inte undervisar för alla barn….
På Karolinska Institutets webbplats kan man också hitta information om aktuell forskning kolla in Tema ADHD.
Lämna ett svar