Tips inför sommarlov med barn som tänker annorlunda

Tips inför sommarlov med barn som tänker annorlunda. Nu börjar lovet. Med vaccinationerna klara eller nygjorda tester kan många av oss dra iväg på storstadsresor, till släkten eller solsemester. Har man ett barn, eller annan familjemedlem, som inte är så förtjust i nya saker eller är i behov av struktur och förutsägbarhet så kan en semester eller resa bli lite knepig om den innehåller flera stopp, olika sov- och matställen, mycket folk, nya människor och nya miljöer. Kanske ett nytt land!

Tänk på att lov kan betyda en stor lättnad även för barn och unga som inte går till skolan, så kallade hemmasittare, eller ”bara” med omfattande skolfrånvaro. Läs ett blogginlägg som förklarar hur lov kan kännas för elever med omfattande frånvaro.

Tips inför sommarlov med barn som tänker annorlunda

Det här är skrivet till föräldrar, men går lika bra att applicera på elev, kollega, sambo, fruga, man… Det är viktigt att skapa struktur och förutsägbarhet genom att noga förbereda barnet (eller maken, eller…). Och se till att det finns mentala och fysiska reträttplatser.

Tänk på att det är skillnad att ha problem med övergångar och nya miljöer. Om man ska förenkla lite behöver det första mer förberedelse, count-down och naturliga brytpunkter. Medan det andra behöver förutsägbarhet och förberedelser.

En radda tips inför sommarlov och resor med barn som tänker, känner och gör annorlunda:

Förutsägbarhet

  • Gör ett schema med vad som ska hända varje dag (inte för mycket text!), gärna med bilder eller teckningar. Gärna i en plastficka så att det kan tas med, diskuteras inne, ute, vid maten… ja, när det är läge. Inte då du vill.
  • Använd allt som finns på internet, visa på kartor var landet, staden, hotellet ligger. Visa hotellets, campingplatsens, museets, badplatsens… webbsajter. Kanske inte allt på en gång, Lite övergripande i förväg och mer detaljerat allt eftersom det är dags för nästa etapp, besök, utflykt…
  • Om ni ska besöka vänner och släkt. Visa bilder på dem, tala om vad ni gjorde när ni var där sist, har de en Facebooksida, en youtubekanal ni kan kolla på tillsammans?

Trygghet i det nya

  • Använd smartphone eller andra mobila enheter om ni har. Lägg in i kalendern med text och bild, lägg in påminnelser eller använd någon bra schema-app.
  • Printa ut och ta med det som verkar skapa trygghet och förutsägbarhet.
  • Om ni nu väljer att vara i många nya fysiska miljöer, försök skapa mentala trygga, kända miljöer som kan tjäna som reträttplatser. Det kan vara mycket: spel på mobilen eller paddan, favoritboken, kanske en kudde hemifrån, favoritlåtarna på Spotify/I-tunes, få stanna i bilen… Ja, tänk till. Vad kan ditt barn känna trygghet i trots att det befinner sig i ny miljö?

Problem med mat på resor

  • Kan du ta med dig någon mat i reserv? En konserv som du vet att barnet gillar? Nudelsoppa? Smörgås?
  • Låt ditt barn äta hamburgare, varmkorv eller flingor hemma på hotellrummet hela semestern.
  • Eller gå till samma restaurang varje kväll. Låt ditt barn äta lasagnen eller köttbiten varje kväll. Det kan också vara en upplevelse. Ni lär känna personalen. Det finns säkert massor på menyn för resten av familjen.
  • Det är inte fel att gå på kända matkedjor, ja ni vet, som till exempel säljer hamburgare, pasta, smörgåsar och ser i stort sett likadana ut i varje stad och vilket land man än är i. Om man ska stå ut med allt nytt kan det vara tryggt att detta är bekant. Mat är ju extra svårt för många.

Energirika barn

Har du ett barn med mycket (!) energi så är det lika viktigt att det får avreagera sig som reträttplatser. Därför gäller det att planera in stopp och tillfällen  för att springa i kapp, hoppa tjugo gånger, stå på händerna, hoppa rep, kicka med älskade bollen osv. Att hyssja och tysta barn med överskottsenergi slutar bara i bråk. Energin måste ut! Och kommer den inte ut i benen så kommer den tyvärr ofta ut som bråk och tråkigt humör! Och det smittar strax till dig. Och då är helt plötsligt den trevliga utflykten inte så trevlig…

Reträttplatser

En annan sak är att reträttplatser kan behövas just där och då. Så du kanske måste lämna den trevliga guidningen av den gamla staden, underbara skaldjurslunchen vid beachrestaurangen eller skidbacken efter två åk. För det blev för mycket. Då är det så. Det bara är så. Tyvärr.

Man kan testa med en mental reträttplats i de lägena. Funkar det att få gå undan till bänken ni kom överens som på Gamla Torget eller med en kopp varm choklad på kaféet (ensam eller med någon), eller att slippa äta upp, och lyssna på favoritmusik i hörlurar eller spela spel på mobilen?

Ställtid

En annan sak är ställtid. Lägg inte in för mycket i ert schema. Hinn andas och ge ditt barn tid att återhämta sig. Det kan behöva sova massor eller ta en mellandag och bara se på TV. Bli inte arg. Det är ett reellt behov! Samma sak att det kan behövas tid att förbereda sig för kvällens restaurangbesök, ge då barnet ställtid. Kanske inte ska åka på utflykt på dagen och gå på ny restaurang på kvällen?

Sammanfattning tips inför sommarlov med barn som tänker annorlunda

Ja, det finns massor att tänka på. Bästa tipsen för sommarlov med barn och unga som tänker, känner och gör annorlunda. är att tänka struktur, förutsägbarhet, ställtid och reträttplatser, mentala eller fysiska. Då ökar förutsättningarna för en kul semester tillsammans! Och lyssna på vad era barn och ungdomar säger och önskar. För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

2 KOMMENTARER

2 svar till “Tips inför sommarlov med barn som tänker annorlunda”

  1. Anna skriver:

    Hej!
    Vi har en son utan diagnos men som gillar struktur och förutsägbarhet och vi jobbar lite som du beskriver men det är bra med fler tips! Tack!

  2. Reblogga detta på Prestationsprinsen och kommenterade:

    Snart är det novemberlov. Vi kan tänka till så får vi alla roligare…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *