Tips till pedagoger, och annan skolpersonal, om elever som tänker annorlunda, kanske Asperger, kanske särskilt begåvad. Ja, även hemma, på träningen, på kören, scouterna… ja, till och med för chefen i arbetslivet!
Elever, barn, vuxna, kollegor, morbröder… som tänker annorlunda behöver rätt förutsättningar. Här kommer lite information och länkar om elever med Asperger syndrom och skolan. Men det här är information som kan hjälpa så många fler. Beteenden vid autismspektrumtillstånd kommer igen hos oss alla, permanent eller under perioder i livet. Det här tänket passar även för begåvade elever, oroliga elever, stressade elever, impulsiva, energiska, kreativa, som tänker annorlunda, som vill vara för sig själv, som har unika funktionsuppsättningar och inte riktigt passar in den ”normala” undervisningen. Eller det normala arbetslivet, sociala livet…
Skicka en länk till detta inlägget till ditt barns pedagog, lärare, eller någon annan som behöver veta mer. Eller välj ut de länkar som bäst beskriver ditt barns behov.
Elever med Asperger syndrom behöver mycket struktur och förutsägbarhet. Alla barn och ungdomar uppskattar detta! De behöver ofta ställtid och gott om tid för återhämtning. Allt som avviker från vardagen behöver förberedas och informeras om, men inte så mycket att barnet eller ungdomen blir nervös och inte tror sig klara av det hela. En svår balansgång.
De är ofta hjälpta av tydliga, gärna skriftliga, instruktioner, informationsblad, scheman osv. Gärna med bilder och länkar till webbsidor med bilder och information om t.ex. museet ni ska till, lokalen där kören ska sjunga, ön lägret ska vara på…
Använd få ord.
Här är en bra och tydlig checklista för aspergerelever (egentligen alla elever!) från Uppsala Läns landsting:
1. Vad ska jag göra nu? eller då? (Mitt eget tillägg)
2. Var ska jag vara?
3. Med vem ska jag vara?
4. Hur länge ska det hålla på?
5. Vad ska hända sedan?
6. Vad ska jag ha med mig?
7. Varför ska jag göra det?
Många mår bra av en reträttplats, t.ex ett träd på gården, ett fönster i korridoren, eller där han eller hon hängt sin jacka. Och vem de kan vända sig till som ska hjälpa dem. En livlina, som bara genom att den finns kan göra att barnet eller ungdomen förmår. Jag skulle därför vilja lägga till:
- vart ska jag gå om det blir för jobbigt?
- vem ska hjälpa mig då?
Ska du bara läsa en sak eller vill skriva ut något att sprida till din kollega som inte förstår, då är detta guldklimpen. ”Apergers syndrom och andra autismspektrumtillstånd i grundskola och gymnasium” av Helene Fägerblad på uppdrag av Habilitering och hälsa.
Skolverket hade tidigare en webbsida om hur vi bemöter Aspergers syndrom. Den verkar nu ersatt av en webbsida med frågor och svar om särskilt stöd. Det finns också en samling sidor med analyser och utvärderingar av stödinsatser i gymnasiet och grundskolan. Skolverket gav ut en rapport om skolan och Aspergers syndrom 2009. De gav också ute ett nyhetsbrev i samband med rapporten. Bra från Uppsala läns landsting om skola och Asperger och om att under visa elever med Asperger. Där finns även annan bra information. Stockholms läns landstings (SSL) Autismforum har en webbsida om asperger och skola, och där kan du också läsa om en skolas tankar och flera elevers tankar om skolan. Det finns även information på 1177.se om asperger och skolan. Autismforum har dokumentation från en serie föreläsningar om Autism Asperger i skolan.
Allmänt om Asperger på SSL:s Hälsa & Habilitering, på Autismforum , hos Riksförbundet Attention (en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) och hos Autism & Aspergerförbundet. Informationsmaterial på Aspergercenter . Socialstyrelsen har tagit fram en skrift Barn som tänker annorlunda. Och Wikipedia.
Här är en typisk berättelse från en aspergerfamilj, men det skulle kunna vara ett barn utan diagnos. Ett barn som tänker annorlunda. Detta är ingen ovanlig historia. Samordningen kring de här eleverna är tyvärr ofta dålig.
Läs, lär, sprid och tänk. För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!
Lämna ett svar