Prestationsprinsens sinnesintryck av temperatur och väder är annorlunda

Vi upplever världen på olika sätt… Prestationsprinsens sinnesintryck av temperatur och väder är ”annorlunda”. Han är på väg ut. Han tar varken på sig jacka, mössa eller vantar. Drottningen ser det från köksfönstret och skyndar till köksdörren. Prestationsprinsen, du måste ha jacka och mössa, det är kallt, vi är på väg mot vintern! Nej, det går bra säger han och vandrar iväg. Hon öppnar munnen, men hinner inte säga något innan han är borta.

Drottningen stänger dörren och tar tag i disken. Och funderar. Han upplever verkligen väder och temperatur på ett annat sätt än resten av familjen. Han är så varm av sig. Även då det är minusgrader. Om Drottningen då insisterar på dunjacka, mössa och vantar, så nog tusen har jackan åkt av efter ett tag. Då går han i T-shirt, kanske bland dalande snöflingor! Folk, i sina mössor och tjocka jackor tittar storögt…

När det regnar, visst blir han blöt som vi andra, men det som stör kan snarare vara dropparna mot kinderna. Inte att han är blöt och kall, som skulle störa brorsan eller kompisen.

Det här kan ju vara ett problem, för han kan bli torr och fnasig om händerna när han vägrar ha handskar. Och det är ingen hit det där med kladdig handkräm som kanske till och med luktar… Mössor och vantar kommer bort eftersom han tar av sig dem hela tiden. Jackan blir kvarglömd hos kompisar eller i värsta fall på skolgården eller fotbollsplan.

Drottningen har kommit fram till att dunjacka är inget för Prestationsprinsen. Han har  ingen jacka på sommaren, kanske en munkjacka i bomull på höst och vår och vad vi andra kallar höst- eller vår-jacka på vintern. Det räcker. Och mössa kanske inte är så viktigt alls? Hans tjocka vinterhandskar är utbytta mot tunna handskar, fingervantar hade säkert fungerat. Men Prestationsprinsen gillar inte känslan av stickat mot händerna, fingervantar sitter ofta åt och det blir konstig känsla mellan fingrarna… Dessutom kan de bli blöta och blött tyg som klibbar mot huden är så illa att han bara måste åka eller gå hem.

Prestationsprinsens sinnesintryck av temperatur och väder är ”annorlunda”.

Vi behöver hjälpa våra Prestationsprinsar, vare sig det är vårt barn, vår elev eller idrottsadept, att hitta vad som fungerar för honom eller henne. Det som känns rimligt för oss kanske inte alls fungerar. Och då är det bra om utflykten, promenaden, shoppingrundan eller vad det är blir av. För risken är annars att allt fokus flyttar till att det är för varmt, kallt, det sticker, kliar eller blir blött, sitter åt… Och det kan göra att hela familjen, eller klassen, får vända eller att några får gå hem. För att inte tala om hur onödigt det är för en Drottning eller lärare att tjata om en mössa och skapa motsättningar, en stressad situation och kanske till och med bråk kring något som inte behövs! Prestationsprinsens sinnesintryck av temperatur och väder är ”annorlunda” helt enkelt.

Vi är alla olika. Avvikande sinnesförnimmelser, sensorisk överkänslighet och starka sinnesintryck, så kallad högsensitivitet, är ofta en del av autismspektrumtillstånd och neuropsykiatriska diagnoser, men andra har också begåvats med detta. Vissa olikheter har vi lätt att acceptera. En del annat knappt alls. Tänka om? För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull?

3 KOMMENTARER

3 svar till “Prestationsprinsens sinnesintryck av temperatur och väder är annorlunda”

 1. Annika skriver:

  Tack för att Du sätter dessa upplevelser av olika sinnesintryck ( och så mycket annat ! ) på pränt ! Det är som om Du i mångt och mycket skriver om min son !
  Han är 20 år och ja jösses vad vi kämpar med nästan allt …. och alla !

  Tack !

  Annika

  • Tack för fina ord Annika. Ja, jag skriver nog om din son, han är en av många prestationsprinsar låter det som. Det finns en sorg och ett hopp i att de är många. Det finns en möjlighet i att så många av dem har liknande svårigheter och behov. Då borde de inte vara så svårt att ordna en bättre tillvaro för dem!

 2. Reblogga detta på Prestationsprinsen och kommenterade:

  Nu är det kyliga mornar, kallt i skuggan och varmt i solen. Hur klär vi oss då? Vad är rätt klädd? Vad är kläder efter väder!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *