Att skärma av för att få kontroll

Att skärma av för att få kontroll när stressen blir för stor är en bra strategi- Då gäller det att omgivningen, skolpersonal eller föräldrar förstår det.

När det blir övermäktigt behövs en strategi

Ibland blir livet övermäktigt för Prestationsprinsen. Det tar stopp och slut. Och hans vädjan är då att få vara i fred. Det bästa vore förstås om det aldrig behövde gå så långt!

Prestationsprinsen har matte. Ann-Sofi förklarar hur man räknar med x. Att man kan lägga ihop precis som vanligt. 3x + 17x är 20x. Att man kan dra ifrån också 20x-3x är 17x. Bla, bla, bla… Oj! kan man dividera också! konstigt. Hon mal på. Han har fattat, han orkar inte med. Samtidigt sitter Sara och Elsa och småpratar bakom honom. Fläktarna surrar. Det luktar från matsalen. Nu tittar fröken på honom. Shit, hon har frågat något. Han svarar vet inte. Hon tror att han inte förstått… Så mal hon på igen. Shit, vad trist och meningslöst detta är. Han sjunker ner med huvudet och lägger sig på bänken… Att skärma av för att få kontroll .Ann-Sofi blänger lite. Men det ser han ju som tur är inte.

Så ska de börja räkna talen. Han öppnar boken. Han uppfattar det som 5000-tal och 10 000 sidor med samma sorts tal. Vare sig man fattat eller inte så är detta obegripligt och ogreppbart. En oändlig uppgift! Han sjunker ihop igen… Att skärma av för att få kontroll . Nu blir Ann-Sofi riktigt irriterad. Då blir Prestationsprinsen irriterad. Så är det igång.

Prestationsprinsen kommer hem och är förstås ganska upprörd och stressad. Han slår på TV:n. Skönt. The Big Bang theory. Han kan programmet, känner alla rollerna, vet poängerna… Då ringer mamma. Mitt i programmet! Vad gör du? Ser du på TV? Ska du inte ut och göra något, träffa någon istället för att bara glo på TV? Han lägger på. Att skärma av för att få kontroll . Orka!

Vi middagen kommer det upp att han inte skött sig på matten. Mamma tar upp hans TV-tittande… Han orkar bara inte med att ingen fattar att han behöver space!!

Nästa dag är det lördag och han sover till 14. Trots att han stupade i säng efter middagen. Pappa är irriterad över att han sovit bort halva dagen.

Att skärma av för att få kontroll

Coping, förmågan att kunna hantera stressande och övermäktiga situationer, är superviktig för Prestationsprinsar. Och det är superviktigt för alla runt omkring att acceptera de copingstrategier de hittat. Att de kan behöva skärma av för att få kontroll. Och att de får den tid de behöver tills stressen runnit av dem och situationen känns hanterbar. Så kanske ska vi låta Prestationsprinsen vila huvudet på armarna ett tag. Kanske behöver han många timmar framför TV:n. Kanske behöver han sova 16 timmar ibland.

Kanske är det vi andra som ska fundera varför han behöver avskärma sig från allt, varför han behöver dessa coping-strategier. Och vad vi kan göra för att minska behovet av att sjunka ihop på bänken, timmar framför TV:n eller sova ut dygn… För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

Aggie

4 Comments

 1. Carin
  22 september, 2013
  Svara

  Dessa högkänsliga barn som man måste handskas med varsamt men tydligt. Se till att de inte försvinner in i sin bubbla för att orka med. Känna respekt för dessa individer så de för möjlighet att växa. Hjärnan känner av bemötande. Blir man betrodd stärker det ens ego. Som jag skrivit tidigare är bemötandet avgörande för ens självuppfattning och därmed omgivning. Kunskap ger makt! Makt att ta tillvara dessa barn och alla känslor de ger oss!

 2. Helene Jonson
  22 september, 2013
  Svara

  Så himla glad för extrarummet på vår skola. Mysig soffa att ta en 10 minuters sovstund i, en dator/TV som man får spela opedagogiska spel på(!), och lugn o ro. Ger ett alternativ till att gömma ansiktet i bänken eller ”stänga av” som irriterar och t o m retar upp en del lärare. Ett överblivet rum/förråd kan bli super med skänkt soffa och tjockTV :)!

  • 22 september, 2013
   Svara

   Vilket bra tips, finns säkert förråd som kan delas av eller inte används. Ibland är det ju faktiskt snarare kunskap o kreativitet än pengar som saknas. heja er skola!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *