10 tips för lov och resor med barn som gör annorlunda

Prestationsprinsen

10 tips för lov och resor med barn som gör annorlunda. Vad nu annorlunda är. Vi tänker barn som tänker, känner och gör annorlunda än vi vuxna hoppas och vill. Vi har tidigare skrivit inlägg med tips inför novemberlovet, resor, solsemester, skolresor, konferenser med mera. Det blev mycket uppskattat och spritt. Här sammanfattar vi huvudpunkterna i en checklista. Längst ner finns det som pdf, lätt att skriva ut.

10 tips för lov och resor med barn som gör annorlunda

Struktur och förutsägbarhet

  • Gör ett schema för hela perioden med vad som ska hända varje dag
  • Använd mycket bilder, för att visa hur restaurang, hotell, museum ser ut. Men också personer ni kommer att möta eller gästa.
  • Rita, t.ex. en bil, en båt, en strand, en giraff, en pool. Säger mer än tusen ord.
  • Lagra schemat digitalt, men även i en plastficka. Då behöver inte alltid mobil eller platta fram. Kan leda till diskussioner om skärmtid när ni inte vill ha det. Printa ut och ta med det som verkar skapa trygghet och förutsägbarhet. Bra reserv när plattan eller mobilen har slut på batteri.
  • Använd internet, spara länkar till kartor och webbsajter till vart ni ska, webbsajter för landet, staden, hotellet. Har stället eller de ni ska besöka instagram, en facebook, en blogg, en youtubekanal ni kan besöka?
  • Använd smartphone eller andra mobila enheter och appar. Lägg in i kalendern med text och bild, lägg in påminnelser eller använd någon bra schema-app (Du kan hitta mycket bra om appar med mera hos M som i underbar)

Undvik övermäktiga situationer

  • Reträttplatser – trygga, kända miljöer som kan tjäna som reträttplatser: spel på telefon, padda eller favoritboken, kanske en kudde hemifrån, favoritlåtarna på Spotify/Itunes, få stanna i bilen… Kan behövas just där och då. Det blev för mycket. Tyvärr.
  • Mat, är ofta ett problem. Ta med något som funkar eller varför inte äta favoriträtten varje dag. Eller låt ditt barn äta hemma på hotellrummet hela semestern. Eller gå till samma restaurang varje kväll. Det är inte fel att gå på kända matkedjor ger igenkänning, förutsägbarhet.

Håll koll på energinivån

  • Ställtid och vila. Lägg inte in för mycket aktiviteter. Vi vill hinna andas och ge våra barn tid att återhämta sig. Det kan behöva sova massor eller ta en mellandag och bara se på TV. Kanske inte ska åka på utflykt på dagen och gå på ny restaurang på kvällen?
  • Överskottsenergi, planera in stopp och tillfällen för att röra sig, springa i kapp, hoppa tjugo gånger, stå på händerna, hoppa rep, kicka med älskade bollen osv. Skippa att hyssja och tysta. Energin måste ut!

Vi behöver fråga och lyssna på vad våra barn och ungdomar säger och önskar. För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

Checklistan som pdf: Prestationsprinsens checklista_lov och resor

Vi gör mer för föräldrar

0 KOMMENTARER

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *