Dagens Nyheter: ”Program kan öka mobbning”, Skolverket sågar färdiga metoder.

I Dagens Nyheter i dag 29 januari tar de upp att Skolverket nu är klara med sin granskning av olika anti-mobbningsprogram eller metoder. De hade en presskonferens i går. Rapporten kommer i februari. I går uttalade sig även Lotta Edholm , skolborgarråd i Stockholm, i DN och på sin blogg om utredningen, som hon välkomnar.

Eleverna har inte själva bedömt om de blir mobbade. De har fått en rad frågor om de blivit retade, hotade, kränkta, slagna … och vad de tror är anledningen till det, samt om det skett vid flera tillfälle. Sen är det forskarna som identifierat vilka som utsatts för mobbning.

Skolverkets rekommendationer:

Enligt DN håller ingen måttet fullt ut, men flera innehåller bra inslag. Två inslag döms ut helt, kamratstödjare och schemalagda lektioner för alla klasser.

Vid presskonferensen nämns en rad insatser som har effekt:

  • Arbetet måste vara en del i en kontinuerlig strategi, en tydlig värdegrund
  • Skolan måste kartlägga t.ex. var elever känner sig otrygga och ha koll på dessa
  • Uppföljning.
  • Använda kamratstödjare rätt, som en del i hela arbetet.
  • Kooperativa lag, antimobbningsteam måste bestå av både lärare och personal med specialkompetens (elevhälsa, specialpedagogik,…), om flera yrkesgrupper ingår så fungerar det.
  • Det måste finnas rutiner för uppföljning av både mobbare och mobbade, viktigt för både flickor och pojkar. För flickor behövs mer bearbetning , uppföljning och stöd.
  • Personalutbildning.

Ja, att de här metoderna kan ställa till mer skada än nytta har tagits upp på flera ställen t.ex i två tidigare inlägg  Livskunskap i skolan och Livskunskap ger Prestationsprinsen problem.

Men det viktigaste är väl att vi vuxna lär oss, tar till oss utredningar som denna, och ser till att arbeta hårt, med stor respekt och intensivt, med barnen och ungdomarnas hjälp, mot mobbing och kränkande behandling.

Och det alldeles oavsett om mobbningen utförs av barn eller vuxna…

5 KOMMENTARER

5 svar till “Dagens Nyheter: ”Program kan öka mobbning”, Skolverket sågar färdiga metoder.”

  1. Emelie skriver:

    Hej. Ville bara säga att jag gillar din blogg och tänkte kolla om det är ok att jag länkar till den från min. Är det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *