Dagens Nyheter: Självkontroll viktig för barn, Prestationsprinsen: Rätt förutsättningar ger självkontroll hos barn…

I Dagens Nyheters i går (24/1) kom en artikel med titeln ”Självkontroll viktig för barn”. Här skrivs om hur viktigt detta är och vilket elände det kommer att bli som vuxen om man inte har denna självbehärskning.

Det står inte en rad om att det kan finnas medicinska orsaker, kanske en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning eller psykiska problem pga andra problem än sociala (som nämns).

Det står inte heller en rad om vad de vuxna kring barnet har för ansvar. Förstår och förmår skolan ge barnet det stöd det behöver för att klara av sina skoldagar? Är barnet sjöblött och överhettat för att föräldrarna inte tar av vinteroverallen när de strosar runt hela lördagen i köpcentret? Och har den älskade ungen fått någon mat sen sockerflingorna innan barnprogrammen kl 07? Har föräldrarna haft förstånd att ordna en strukturerad och förutsägbar vardag för barnet? Eller exploderar det kanske pga en massa otydligheter?

Nu har jag inte läst själva forskningsrapporten för jag kan inte hitta den. Länken i DN:S artikel går till PNAS, Proceedings from the National Academy of Science i USA. Jag söker på children, children selfcontrol, children publicerat under 2011, men hittar inget som handlar om detta. Så här finns lite kritik och frågetecken kring källan. Men när man väl hittar rapporten kanske det finns ett tydligare och bredare resonemang där, som inte lägger skulden på barnet …

Dessutom, en en sådan här artikel bidrar ju inte direkt till ökad förståelse för t.ex. autistiska, de med AD/HD, de med Asperger, med psykologiska sjukdomar eller en massa annat tänkbart, där det faktiskt kan ingå i diagnosen att det uppstår låsningar och får man inte hjälp eller förståelse kan det mycket väl bli så att det tappar kontrollen och med det självkontrollen!

Nej! Artikeln borde ju heta Viktigt för vuxna att ge barnen rätt förutsättningar för självkontroll…

Aggie

2 Comments

  1. Ebbe
    25 januari, 2011
    Svara
  2. 25 januari, 2011
    Svara

    Tack Ebbe, nu ska läsa vad det står där och se vad jag tycker då! …

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *