Dags att planera resa och sommarsemester – Drottningen anpassar för Prestationsprinsens bästa. För familjens bästa!

Resor med oroliga, pirriga, prestationsprinsar, med eller utan autism, adhd, asperger eller annan neuropsykiatrisk diagnos, kräver att familjen tänker på struktur. Förutsägbarhet. Ställtid. Reträttplats. Nödutgång. Maten. Lagom med intryck…

Drottningen sitter vid köksbordet och bläddrar i tidningar och söker på nätet. Vad ska de hitta på på semestern. Det vore ju roligt med något mer än hemma o stöka, samt turen till Farmor o Farfar. Men vad är rimligt för Prestationsprinsen i år?

Grannarna ska bila i Europa. De har bokat färja och första två nätterna. Resten får bli som det blir. Ett äventyr för hela familjen! Ja, det skulle just vara något för Prestationsprinsen. Noll förutsägbarhet och struktur, ingen möjlighet till förberedelser. Nej, det skulle inte fungera…

Förra året hyrde en lägenhet i Spanien. Många trevliga grannar, pool på området. Samma rum hela semestern, lakan hemifrån, möjlighet att laga mat Prestationsprinsen gillar i det egna köket, han kunde vara ensam hemma och koka favoriträtten pasta med ost och skinka då de andra gick ut på byn och åt på restaurang. Med mobilerna på och inte längre bort än att de kunde komma tillbaka snabbt. Några dagar, när de bott in sig, åkte resten av familjen på utflykt, men det var lite pirrigt för alla. Och han var förstås med ut och gjorde grejer i närmiljön då det funkade, handlade, badade i poolen, gick en tur på byn, promenad längs stranden, bada i havet och gick hem till en jämnårig kille i området ett par gånger. Men han kunde alltid gå tillbaka till tryggheten då han behövde.

Ett år hyrde de en husbil och bilade i Frankrike. Också praktiskt. Trygghet och igenkänning i bilen. Dagsschemat lades upp liknande varje dag. Det fanns en struktur och förutsägbarhet mitt i allt det nya. Och Prestationsprinsen kunde vara med på sightseeing när han orkade.

En gång ställde han upp på en storstadsresa, hur det gick till vet Drottningen egentligen inte. Men då åt de middag, varje kväll Prestationsprinsen ville, på samma restaturang och han åt helst biff med pommes frites. Igenkänning och inga konstiga blandningar. Han behövde inte vara med på allt. De gick hem med honom ibland, han klarade sig fint på hotellrummet. De hade med mobilen eller paddan på dagarna, då kunde Prestationsprinsen om inte annat hitta en mental nödutgång eller reträttpost.

Men vad ska de göra i år? Kanalbåt i Holland eller England? Hyra båt och ge sig ut i skärgården? Hyra en stuga? Ett hus i Provence? En kryssning? Och det går att åka på en tur om orterna och hotellen är bestämda i förväg. Då kan man skapa förutsägbarhet.

Drottningen och hennes man förbereder Prestationsprinsen inför resor med ett tydligt schema, ritar upp det (digitalt eller för hand) på papper för att kunna ha med och sätta upp på väggen, visar webbplatserna för orterna, sevärdheterna och hotellen de ska besöka, skriva ut bilder, lägga in schemat i hans mobil med bilder och påminnelser, berätta för t.ex. mormor och morfar om resan så de kan berätta för honom om när de var där för 40 år sedan, han kan reagera och fråga om någon talar om dit de ska, se på TV om landet eller platsen, kanske finns en bra film… Han får helt enkelt förbereda sig, så det nya inte är så nytt och skrämmande.

Det finns mycket man kan göra för att göra det till synes omöjliga möjligt med noga förberedelse, öppet sinne för att öppna nödutgångar och reträttposter och inte bli besviken. De vill vara med, men orkar helt enkelt inte med alla intryck, de behöver sortera i upplevelserna och vila. Ibland tar förberedelserna så mycket kraft att den inte räcker till själva aktiviteten! Planera för vila, ställtid, reträttplatser, så ökar möjligheten för en lyckad semester. För hela familjen! För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

1 KOMMENTAR

Ett svar till “Dags att planera resa och sommarsemester – Drottningen anpassar för Prestationsprinsens bästa. För familjens bästa!”

  1. JK skriver:

    Tack för inlägget! Har skjutit upp planeringen, men fick nu den push jag behöver för att göra det på rätt sätt i år också. Är bara att acceptera att det krävs för att det ska fungera för vår familj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *