Duscha är ett fyrverkeri av förändringar på mycket kort tid! Och det är svårt för många speciellt de med autismspektrumtillstånd!

Prestationsprinsen gillar inte förändringar, så det är faktiskt inte konstigt att duscha är ett stort bekymmer. Har man dessutom lite bacill- och smutsnoja, som han har, så blir det inte lättare…

Drottningen får påminna, locka, hota eller erbjuda belöning varje vecka. För duscha är inget Prestationsprinsen behöver göra varje dag. Två gånger i veckan kan vara OK, speciellt på vintern. På sommaren går det lite mer av sig själv då Prestationsprinsen blir varm och svettig.

Men så här ser han det. Duscha är tråkigt och äckligt. Alltså tar det tid från något roligare. Han vill hellre göra roliga saker.

Duscha är ett fyrverkeri av förändringar. Klä av sig, det blir kallt, in i en trång dusch, det blir blött, kanske lite kallt innan det blir varmt vatten, sen blir det kallt där huden är blöt, men inte strålen är just då. Så ska man stänga av, ta schampo i håret, det är konstig konsistens på lödder och det är risk att det rinner ner i ansiktet och ögonen, det blir kallt om kroppen. Sen ska schampot bort, då blir det varmt och skönt igen. Så ska det stängas av och tvålas in, sen ska det sköljas av igen, kallt o varmt. Så ska man stänga av, det blir kallt att vara blöt. Så ska man skrubba sig torr, det vill till att Drottningen tumlat eller använt mjukmedel (utan parfym) så handduken är mjuk och skön. Gärna olika handdukar till olika kroppsdelar. Men håret är blött. På med kläder, kanske nya, rena kläder som inte är lika sköna som de han hade innan. Det är ytterligare en förändring…

Om man som Prestationsprinsen dessutom reagerar på smuts i duschen, att någon kanske använt hans handduk, att det är rörigt i badrummet, hår vid avloppet, intorkat lödder… då har han ännu mer att ladda för och övervinna!

Efter en sådan pärs är det skönt att vila ett tag i något rutinartat. Som bara sker som det alltid gör…

Tänk då om duschandet förväntas ske i skolan efter gympan! Då är det andra där, det ska göras snabbt, det finns mycket baciller och smuts, kanske luktar och dessutom efter gympan som är en pärs i sig…

Nej, det är inte så konstigt då man tänker efter att fyrverkerier av förändring på rekordkort tid inte alltid är så lätt.

När Prestationsprinsen duschat, är Drottningen lika stolt som grannfrun är när hennes som lägger det avgörande målet eller sjunger på avslutningen för hela skolan.

Det gäller att acceptera att det är som det är. Även om alldeles för få förstår det. Accepterar det. Men vi måste acceptera! Sprid kunskap, berätta, sprid prestationsprinsen, visa förståelse för de udda i din omgivning. För våra älskade ungars skull!

0 KOMMENTARER

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *