Ellen Key och jag – Aggie!

Ellen Key och jag – Aggie! Det känns som jag lärt känna Ellen Key – en av flera imponerande kvinnor från tiden runt förra sekelskiftet. Hon skulle nog tycka jag var förmäten. Inte känner vi varandra för att jag sovit i hennes gästrum, suttit i hennes solbad, badat från hennes brygga, lagat mat i hennes kök, men faktum är att jag har inspirerats av hennes hem, byggt och inrett i enkelhet under devisen skönhet för alla, böcker, konst… Kanske skulle hon kanske nöjt småle. Hon skulle förstås uppskatta att hennes idéer ska fortsätta diskuteras och spridas så här snart 100 år efter hennes död.

Hon var en intellektuell och bildad kvinna som vågade tycka, efter att ha läst in sig på ämnena, inom flera områden: pedagogik, barnrätt, kvinnans rättigheter och ställning, skönhet för alla, religion eller hennes egen livsfilosofi. Hon verkade mitt bland de kända namnen från den tiden och de flesta finns i hennes gästbok på Strand. Där finns även mitt nu. Efter att ha fått den stora äran att vara stipendiat där i början av september.

Stipendiat på Strand

Tillsammans med fyra andra stipendiater: Karin, Kristina och Marie hade jag en helt fantastiskt inspirerande tid. Vi verkar i Ellen Keys anda. Själv skrev jag klart min handbok i arbete med skolfrånvaro och skolnärvaro. Och Karin inspirerade mig till att skriva om lite i inledning och avslut, att lyfta denna mycket praktiska, teoretiska, datadrivna modell, PRINSmodellen in i det större sammanhang jag står för.

Ett sammanhang där vi bättre förstår barn och unga som beter sig annorlunda än vi vill och hoppas. Inte alltid för att ursäkta, utan för att förstå. Ibland är det vi vuxna, som föräldrar, skolpersonal eller andra yrkesverksamma som måste tänka om. Ibland är det ungarna som behöver hjälp att tänka och göra på nya sätt, med vår hjälp. För skolans del handlar det mycket om att gå från uppgifter och prestation till att målet är kunskap och i förlängningen bildning. Med det följer förmåga att läsa in sig på nytt, ta till sig, ifrågasätta och sätta det nya i sitt sammanhang.

Tryck på bilden för att se ett litet bildspel från Strand.

Ellen Key och jag – Aggie!

Jag läste böcker och skrifter av och om Ellen, men även om och av andra kvinnor från den tiden, samt en och annan bok av män som intresserat Ellen eller skrivit om henne och tiden hon verkade i. Jag koncentrerade mig lite extra på pedagogiken och skolorna som växte fram i slutet av 1800- och början av 1900-talet. En rad män var drivande för en annan sorts skola. Men det var kvinnor som Anna Whitlock, Amalia Fahlstedt, Evelina Fahnehjelm, Karin Åhlin, Hanna Sjöberg, Clara Strömberg, Anna Ahlström, Anna Sandström som gjorde skillnad rent praktiskt och pedagogiskt. De var banbrytande! Kvinnorna spelade en viktig roll för flickors utbildning utöver folkskolan, för fler än överklassens döttrar och för samskolan.

Tankar och arbete framåt

Men det mest underbara är att jag fått tre nya vänner för livet. Som vi har pratat och tänkt ihop om kvinnohistoria, pedagogik och skola, kvinnors öden och framsteg, vem har skrivit om vem och varför, hur mycket friheter får man ta sig när man fyller ut eller helt hittar på ”riktiga” människors liv och berättelse (det finns en del hemska exempel!), heminredning, trädgård och skönhet för alla, livsfilosofi och religion, att skriva och tänka, vad är bildning och mycket mer. I skymningen på balkongen Solbadet, runt köksbordet eller trappan mot Vättern. Jag tror jag blivit lite klokare och kanske även en aning mer bildad, men framför allt har jag fått tre nya vänner med mig på den resan. Kanske fyra om Ellen som är vår gemensamma inspiration vill räkna in sig i vår lilla junta.

Jag ska försöka utforska Ellens och hennes samtids tankar om pedagogik, skola, kunskap, bildning och dess syfte. För att se vad vi kan lära idag. För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull.

//Aggie Öhman


Skolans århundrade, en podd med visioner och verktyg för svensk skola, ett försök att göra det här seklet skolans århundrade. Att ta stafettpinnen från Ellen Keys som ville och bidrog till att 1900-talet blev Barnets århundrade.
Med Helena Wallberg och Aggie Öhman.

Mer om Ellen Key på svenska Wikipedia.

Läs mer om och köp Aggies bok Prestationsprinsen, om barn och unga som tänker, känner och gör annorlunda

0 KOMMENTARER

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *