En Lucia som funkar för fler

En Lucia som funkar för fler. Snart är det dags, Lucia. Beroende på ålder så firas lucia på olika sätt i gymnasiet, skolan och förskolan.

Och det är viktigt att vi kommer ihåg att olika behandling, bemötande och uppgifter är det enda rättvisa och inkluderande sättet att bemöta barn och ungdomar.

Vad som får finnas i ett Lussetåg

Ett lussetåg kan innehålla nästan vad som helst. Vi har hört barn som vill vara lussebullar, julgran och lokförare. Julgran är väl lika mycket jul som änglar (tärnor) och pepparkakor (pepparkaksgubbar). Och på varenda tåg finns det ju en förare, klart lussetåget ska ha en lokförare.

Alla kanske inte ska få välja vad som helst, det är ju trots allt ett Luciatåg inte karneval. Och kanske ska vi berätta om traditioner och vad vi brukar ha i ett Luciatåg, men om någon verkligen inte vill. Om någon som annars har svårt att delta har en idé om att vara saffransbulle så kanske det inte är så farligt?

Det är viktigt att inte göra för stor grej av vad de klätt ut sig till. Vi har sett många entusiastiska barn med udda, fantastiska, kreativa roller och utklädnad, som sen när de förstår hur otroligt ”udda” (negativt, de här brukar inte vara med). Inte alls vill delta.

Lucia för äldre barn och ungdomar

De lite äldre barnen börjar fundera kring det här med att en ska vara Lucia. En del tycker det är självklart, andra djupt orättvist. Här får man hitta en linje och förankra den hos barnen.

När de blir lite äldre vill de kanske inte ens vara med, eller absolut inte sjunga. Och här ska vi förstås peppa de vi vet kommer att tycka det är kul när de väl är igång, men låta andra slippa! Och framförallt, var inte säker att du vet vilket barn som hamnar i vilken kategori, tala med barnen och deras föräldrar…

När de börjar bli ungdomar är det ju oftast frivilligt att delta i luciatåg. Det är skolkören som står för lussetåget. Men även där kan det ju finnas de som gärna sjunger, men ogärna klär ut sig. Hur kan man lösa det. Fundera själv, men framförallt fråga era kloka ungdomar. Och var då inte för konservativ…

Sen vill vi också pusha för andra viktiga roller. Hos de yngre barnen bjuds ofta föräldrar in att fika. Barnen kan få ta ansvar där istället för att vara med i tåget! Duka fint i lugn o ro innan, vika servetter, dekorera, dela ut bullar, se till att det finns pepparkakor. Och som en läsare tipsade mig om, det behövs en fotograf! Jättekul och alternativa motiv utlovas ju yngre barnen är! Någon som hälsar välkommen och visar var man hänger kläder. Ja, alla kan få känna sig viktig. Kanske det barn som inte vill vara med har en egen idé! Vi skapar en Lucia som funkar för fler!

En Lucia som funkar för alla

Dessutom kan det ibland vara relevant att ha fotoförbud. Alla vill inte ha sina barn ute på Instagram, Facebook osv. Då kan det vara bra att bara en elev från skolan fotograferar med skolans kamera, som sprids på överenskommet vis. För att alla ska respektera eventuella fotoförbud är det viktigt att vi förklarar varför reglerna är som de är. De kommer att få fler att respektera dem.

Och några ska nog få slippa att vara med i luciatåget. Bara titta på. Eller få OK på att vara hemma. Så mycket trevligare att få göra det utan att ha en känsla av att ha misslyckats, att inte kunna leva upp till vuxnas förväntningar. Förklara för era barn, ungdomar, elever att vi alla är olika, har olika funktionsuppsättningar och därför kan, vill och trivs med helt olika saker. Det är helt OK. Och vi visar att vi respekterar det. Det blir kul om vi skapar en Lucia som funkar för fler, och det kan vara att titta på förstås!
För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

 

0 KOMMENTARER

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *