Inspiration för trevligare novemberlov!

Höstlov! Novemberlov! Lite inspiration med hopp om ett trevligare och roligare familjeliv på ert novemberlov. Att ge och ta, samt vara lite finurlig kan göra stor skillnad!

Många barn och ungdomar ser det som totalt meningslöst att bara gå en promenad, strosa på ett museum, umgås med släkten… De vill veta varför eller förstå vad de får ut av det. Det kan finnas alla möjliga skäl, till exempel adhd, Aspergers, autism eller lite oro, svårmotiverade… Här kommer inspiration inför aktiviteter på novemberlovet, men sättet att tänka fungerar generellt!

Höstlovsmorgon

Drottningen vaknar av att en regnet smattrar mot fönstret. Hon sträcker på sig och mår bra. Lediga, semester, i och för sig lite novembergrått, men lite ompysslade hos mormor o morfar, alltså Prestationsprinsen mormor och morfar. Det luktar nybryggt kaffe. Hon funderar lite på dagens mål. Tydliga mål. Att gå en promenad längs havet, hoppas regnet lättar lite. Men hur som helst är det ju härligt att se havet och hitta grejer i strandkanten. Hon tassar upp. Prestationsprinsen sover otroligt tungt.

De kom i förrgår och de första dagarna har förstås gått åt att få Prestationsprinsen installerad och van vid mormor och morfars hus, sängen, deras badrum… Drottningen var med syskonen på museum igår. Men pappa var hemma med Prestationsprinsen. De mådde gott. I det lilla och långsamma och alldeles lagom tempot. Ändå har Prestationsprinsen varit helt slut och sovit mycket.

Drottningen säger godmorgon till sin mamma. Morfar är redan uppe och igång med något byggprojekt. Hon häller upp en kopp te. Mamma kommer aldrig ihåg att hon inte dricker kaffe.

Hur Prestationsprinsen sa ja till promenad

Idag ska alltså hela familjen ut och gå. Det är så otroligt vackert längs stranden och ungarna brukar göra strandfynd. Förr ville aldrig Prestationsprinsen följa med. Han förstod liksom inte anledningen. Varför. Varför ska de ut och gå? Varför cykla. Vart ska de? Vad är meningen eller målet med utflykten? I hans verklighet är saker meningslösa om de inte leder till något. Lite för abstrakt för en omogen 12-åring att tala om motion och hälsa, det är ju inget här och nu!

Nu vet de tricket, Drottningen och hennes man. Vi ska inte ut och promenera idag. Vi ska promenera till fiket och dricka varm choklad med grädde. Samma utflykt. Olika beskriven. Att ut och gå är abstrakt. Att gå till ett fik är väldigt konkret. Varm choklad med god bulle kan också vara en utmärkt belöning som motiverar till en lite jobbig promenad!

Vad var det familjen gjorde?

Trots Karin Boyes ord om att det finns mål och mening med vår färd, men det är resan som är mödan värd. Så stämmer det inte för alla. En del behöver just tydliga mål och en mening. Tänk på det nu på lovet. Ni kanske inte behöver ändra programmet, utan beskrivningen av det.

Hoppas detta gav lite inspiration för att få till ett trevligare och roligare novemberlov.  För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

Missa inte vår föräldrakväll 19/11, 
Barn och unga som tänker, känner
och gör annorlunda!

Mer info och anmälan här

1 KOMMENTAR

Ett svar till “Inspiration för trevligare novemberlov!”

  1. Reblogga detta på Prestationsprinsen och kommenterade:

    Novemberlov!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *