Jullov! Välförtjänt, men svårt med struktur, förutsägbarhet och rutinerna.

Prestationsprinsen är glad att det är lov. Drottningen också. Men det är inte helt lätt. Vardagens rutiner är borta och det är svårt med all frihet. Friheten och alla möjligheter kan ibland hanteras med tydlighet, belöningar och reträttplatser.

Vare sig man är hemma, i solen eller på storstadssemester behöver det tänkas till har Drottningen lärt sig. Det här lovet är de hemma.

Med oceaner av tid är det lätt att fastna vid data- och TV-spel, facebook. boken, instagram eller bloggar. Svårt att förstå varför man ska lägga sig då man kan sova länge. Det är ju ingen skola. Hur får man till motion i vardagen då?

Prestationsprinsen behöver tydlig struktur och förutsägbarhet även på lovet. Hitta rutiner och stor förutsägbarhet kring överenskomna aktiviteter. Då måste Drottningen visualisera, förklara och få Prestationsprinsen att förstå och acceptera. Och det är inte lätt.

Hon har några knep. Drottningen hittar ett mål med det som ska göras. En nytta eller kanske att någon Prestationsprinsen är fäst vid blir glad.

  • En promenad är diffust och meningslös, men att gå för att fika (till ett favvo-fik och sen hem igen) eller handla en god middag (gå till affären och sen hem) är mer begripligt?
  • Att baka en god kaka för att åka och hälsa på Farmor och Farfar känns ofta för Prestationsprinsen som typisk ”nu ska de aktivera mig”-idé, men om man resonerar om hur glad Farfar blir, är det mer motiverande.

Så försöker Drottningen med motivationshöjare och belöningar också:

  • När vi har handlat skor kan vi ta hamburgerlunch.
  • När vi går långa promenaden blir det film eller jag spelar favoritspelet med dig. När vi tar korta tar vi …
  • Kommer man i säng i tid får man ta Oboy till frukost… Eller spela data en stund på förmiddagen. Eller …

Och inför aktiviteter som är utmanande kommer de alltid överens om reträttplatser. Eller ”nödsignalerna”. När det blir för mycket, så blir det för mycket. Då måste Prestationsprinsen få gå hem, gå undan eller sin en mentala reträttplats: ta på sig hörlurarna och försvinna…

Inspireras, tänk ut vad du vill kring jullovet och alla middagar och möten, vad ditt barn vill och orkar, sätt er och rita upp ett schema, skriv/rita inte bara handla vinterskor, utan få med hamburgaren också. Vare sig ni är hemma, på Gran Canaria eller i London så behövs det. Och du, ett par dagar totalt slappande är de faktiskt värda… och du med! För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull…

1 KOMMENTAR

Ett svar till “Jullov! Välförtjänt, men svårt med struktur, förutsägbarhet och rutinerna.”

  1. Carin Kirsch Lorente skriver:

    Det är alltid lika intressant och insiktsfullt att läsa Prestationsprinsen. Vore roligt att få veta hjärnan bakom det hela. Någon klok person med stor kunskap är det i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *