Jullovet kan behöva struktur, förutsägbarhet och rutiner, underlättar för alla barn, speciellt de med adhd, asperger, autism…

Prestationsprinsen_vinter

Jullov! Det är lätt att halka ur rutinerna då det är lov. De yngre barnen har kanske fritids eller går kvar på dagis, men allt skakas om. Det blir någon extra dag ledigt. Mörkret och kanske rusket, tär på orken. Några har snö och kallt, kanske gör livet en aning ljusare.
Lite inspiration för att hitta struktur i ledigheten:

Drottningen har upptäckt att rutiner är ett bra sätt att få in struktur och förutsägbarhet. Och det gäller att hålla kvar vi dem även på lovet. Då vet Prestationsprinsen vad som ska hända så strukturen och förutsägbarheten kommer gratis. Dessutom blir rutinen en vana så det blir inte så mycket tjafs om det är något mindre skoj, som att duscha eller plocka i ordning på rummet.

Det är extra viktigt så här på lov och semester. Att hitta vanor som får vardagen att fungera på ett bra eller någorlunda eller mindre katastrofalt sätt… När mycket är nytt och annorlunda, kanske resor eller besök, så kan man hitta små trygga vanor i det ovana.

 • Prestationsprinsen sitter alltid på samma plats vid matbordet, i TV-soffan och i bilen. På restaurangen kan man försöka sitta som hemma. Det fungerar av bara farten och inget tjafs.
 • Samma ritual varje kväll, dvs gå upp till badrummet, gå på toa, borsta tänder, ta på pyjamas, läsa lite… Men det kanske sker en timme senare? Finns vanan så räcker det för Drottningen att få Prestationsprinsen uppför trappan, sen går läggningen på rutin. I bästa fall …
 • Frukosten kan väl få vara samma sak varje dag, så äter många av oss. Kanske ta med ”rätt” frukostmat då man bor hos andra. Så dagen inte börjar med blodsockerfall!
 • Lunch! glöm inte att äta lunch. Det funkar inte att äta en sen frukost och se tro att ungar och ungdomar ska stå sig till en skön och kanske sen släkt- eller kompismiddag. även om frukosten blev sen, fyller den bara på brända kalorier. Det behövs nya till dagens utmaningar.
 • Prestationsprinsen gillar inte att duscha, men man behöver inte duscha varje dag! Drottningen har bestämt att det ska duschas på tisdag och torsdag kväll och lördag morgon. Och kanske inte så ofta då man bor hos andra?
 • Tisdag är den datafria dagen (då läser Drottningen högt, de ser på film, lagar mat eller ritar tillsammans). Så har det alltid varit så det fungerar utmärkt, andra vanor som lyssna på radio(!), läsa och faktiskt tala med varandra får större plats.
 • Även en bestämd dag för att sortera tvätten, bädda sängen, städa rummet, hjälpa till att duka och motionera. Var sak på sin dag.
 • Onsdagsfrukost är alltid pannkakor, då vet Prestationsprinsen att halva veckan gått.
 • Julefika med ungefär samma innehåll och dukning varje gång det kommer gäster, förutsägbarhet i det okända.
 • Fredagsmiddagen föregås alltid av en liten drink, ett glas läsk och en liten skål snacks var till Prestationsprinsen och hans syskon (då blir det inget kiv) och tydligt att helgen börjat!
 • De gör samma roliga saker varje söndag. Det är en jobbig dag som innebär att i morgon börjar vardagen. Även om man är ledig, så kanske inte mamma och pappa är det. Så då är det skönt att tydligt veta att det är söndag! Prestationsprinsen älskar kött, på söndagar äter de alltid kött och potatis, sen kan det vara en stek, en bit fläskfilé eller lammkotletter, men alltid något som Prestationsprinsen tycker om (positiv energi som behövs till vardagens måndagar).
  Förut brukade de se på film tillsammans, men det blev bara tjafs och tjat. Så nu låter Drottningen helt enkelt Prestationsprinsen frossa i dataspel.Om ditt barn inte har lov än så är Drottningens absoluta råd till föräldrar till barn med söndagsångest är att skippa det här klassiska med familjeutflykt eller släktmiddag, plocka i ordning sitt rum, lägga in tvätt och bad eller dusch på söndagar om ditt barn tycker det är jobbigt. Det där är vuxentänk, att få ordning inför veckan… För ungarna är det nog jobbigt att förbereda sig mentalt för måndagen. Om de inte ska till fritids, kanske de ska iväg på annat eller vara ensamma hemma för mamma och/eller pappa ska gå och jobba..

Tänk efter… går inte detta igen i våra svenska traditioner och dina egna rutiner? Tjugondagknut för att avsluta julen, valborg för att möta våren, skolavslutning för att markera sommarlovets början osv. Och hur gör du själv? Speciell dag avsatt för träningen? För städningen? Fredagsfika med avdelningen? Vin på lördagar? Pizza eller annan färdigmat på söndagar?

Rutiner och struktur underlättar för många och stör väldigt få!
För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

0 KOMMENTARER

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *