Låg-affektivt bemötande

Låg-affektivt. Vad betyder det? Affekt betyder enligt Svenska akademiens ordlista stark sinnesrörelse. Så låg affekt betyder låg stark sinnesrörelse, alltså helt enkelt att man håller sig cool. Lugn.

lugn

Vi människor är dåliga på att bemöta ilska och utagerande med lugn. Vi blir upprörda eller arga på den vi möter eller har att göra med om den är arg eller upprörd på oss. Vi beundrar de som lyckas hålla sig coola och vi ångrar ofta att vi brusade upp. Vi speglar vår motparts känslor.

Det värsta är att vi föräldrar och pedagoger är människor. Alltså ur aspekten spegla våra barn och elevers sinnesrörelse. Vi blir arga på våra arga och bråkiga barn. Men, det är så mycket bättre om de får spegla vårt lugn. Det är det låg-affektivt bemötande handlar om. Att sprida sitt egna lugn…

Då tänker jag att det finns några grundläggande förhållningssätt. Vi ska tänka på att:

  • tala lugnt, långsamt, inte använda överord, gärna sänka rösten och använda så få ord som möjligt.
  • inte domdera och ställa krav, utan undvika det som vi vet triggar individen.
  • använda ett neutralt språk. Inte ett anklagande, besviket, uppgivet…
  • Tänka på hur vi står och vad vi gör, inte provocera eller verka hotfulla till exempel genom att ha händer i sidorna, ta tag i personen eller kräva ögonkontakt.
  • gärna rent fysiskt backa undan, inte kräva att personen sätter sig på något visst ställe, om det inte är så att ni kommit överens om att det är skönt att gå in på sitt rum, sätta sig i soffan, gå till ett träd… Låt personen hitta sitt lugn.
  • visa förståelse för att situationen eller vårt beteende har upprört personen i fråga.
  • det får ta tid!

Det svåra är ju om personen blir våldsam mot andra eller försöker skada sig själv. Andra kan flytta på sig eller flyttas på. Personen själv är det värre med. Det är nog oftast svårt att göra så mycket åt då personen är i affekt. Man får arbeta med strategier för det då det lugnat sig. Det kan vara lyssna på musik, spela spel, se favorit-TVserien, läsa bok, baka, springa en runda, gosa med katten…

Bo Hejlskov är en kunnig förespråkare för metoden och skriver om lågaffektivt bemötande på sin webbplats. Psykologtidningen hade en artikel om metoden och Bo Hejlskov i våras.  Autismforum skriver lite om metoden på sin sida om utbrott. Det finns en webbplats som heter lowarousal.com här finns lite information om låg-affektivt bemötande, den hänger ihop med stuido III där Andy McDowell är verksam och han är en av upphovsmännen till metoden.

Jag tycker det är viktigt att det inte bara är en metod då någon hamnar i affekt. Det är ett förhållningssätt som utgår från att den som blir upprörd eller gör något dumt har en anledning, eller i alla fall att det finns en orsak. Det svåraste med denna metod är ofta att få personal och andra att acceptera detta förhållningssätt. Det sätter fingret på vårt egna humör och beteende.

En bulle och ett glas mjölk är till exempel ett bättre sätt, än att skälla ut någon, för att förstå och kunna hjälpa till att undvika det som orsakar affekten. Och det är ett beteende som undviker att provocera andra till affekt. Hot och straff triggar hämnd och ilska. Förståelse bygger broar och spar på både din, dina barn, dina ungdomar, dina brukare (hatar det ordet) och dina elevers energi.
Vi undviker energitjuvarna! För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

0 KOMMENTARER

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *