Matproblemen som minskade tack vare en finurlig förälder och en dataspelshjälte!

Jag får ofta bra och givande kommentarer. Jag fick en av @TheKatGyl som jag fastnade lite extra för. Det var ett strålande exempel på allt det jag försöker inspirerar till, på en annan vardag, på en positiv syn på funktionsuppsättningar, lösningsfokus, kreativitet, på utgångspunkt från barnets intresse och situation…

Vi har skrivit om problem med maten. Att vi kanske inte sak ta fighten just när det är släktkalas eller livet är som jobbigast. Ibland är det bästa bara bjud på det gästerna gillar. Men vi kan jobba på det hemma, sakta men säkert. I det här fallet var det, om inte ätstörning, så i alla fall ätproblem och problem med maten som löstes med hjälp av en dataspelsfigur: lönnmördaren Ezio i Assasins Creed.

Den finurliga mamman

När Prestationsprinsen frågade om jag skulle vilja skriva ett litet gästinlägg så tvekade jag inte en sekund då Prestationsprinsen varit en plats som gett mig enorm styrka och inspiration att orka lite till (tillsammans med leken och mina barn). Genom att omvandla min kommentar på Prestationsprinsen tidigare inlägg om den ”begränsade matmenyn” ska jag nu berätta om hur vi förvandlades till kockar åt en lönnmördare och fick en garderob att förvandlas till en restaurang.

Om garderoben som förvandlades till en restaurang

Vid denna tid hade vår värld krympt till storlek av en garderob och den dagliga kampen handlade om att öppna världen igen. Världen i en garderob innebar även att det bara fick plats för en maträtt och så kunde vi inte ha det. Det blev helt enkelt dags att komma på en lek.

Givetvis måste man pröva sig fram för omvandlingen sker inte i en handvändning och tipset bör ses som en inspiration till att hitta just det som passar alla kungligheterna. Det bygger i alla fall på grundläggande principer kring att skapa lust och motivation genom lek. Eftersom lek även innebär överraskningar och lite spänning så finns även detta moment inkluderat i ”tricket” (för det är ju på samma gång ett trick, men det får man glömma bort och låta sig ryckas med).

 1. Ta reda på vad ditt barn är intresserat av. Spelar ditt barn något spel där karaktärerna äter en viss rätt så börja där. Kanske man sett en film eller läst en bok så funderar man vad för mat man äter i den världen, osv. För några dagar sedan kunde man läsa i tidningen om att hoberna i Bilbos äventyr förmodligen åt mycket D-vitaminer, men mitt tips är nog att bara nämna Bilbo och skippa snacket om vitaminerna. För egen del började vi med Assassin’s Creed som utspelar sig i Italien (givetvis föregicks valet av flera test innan vi hittade rätt).
 2. Nästa steg är att skapa inlevelse. Börja fantisera och spåna kring den värld ni väljer att utforska. När äter de, vad äter de, hur gör de med mat, vem äter vad, vad äter hjälten, osv.
 3. Ta nätet till hjälp eller en kokbok. Om man tex söker på Bilbo och recept finns det mycket att hitta. För egen del blev det en kokbok med italiensk mat (hetast var den från Toscana då Ezio kom från dessa trakter).
 4. Med lekens spänning och med hjälp av inlevelsen sätter man upp regler för leken/spelet. För vår del blev det att blunda och blint bläddra i boken med löftet, regeln, att det man pekade på måste man äta.
 5. Resultatet av att låta slumpen avgöra blev kittlande och läskigt men eftersom spelets regler måste följas och vi lekte att vi var italienare, precis som hjälten i Assassin’s Creed, så är det bara att hugga i. Vi gav oss ut för att hitta de rätta ingredienserna (!) och i samförstånd bröt vi mot reglerna och fuskade när det blev alldeles för svårt eller äckligt och försökte då istället att hitta alternativ.
 6. När allt var klart och vi hade avsmakat maten gjorde vi en analys kring hjälten och hur synd det var om Ezio i Assassin’s Creed som behövde äta den maten, osv. Men på resan upptäckte vi saker som smakade riktigt gott och kunde läggas till menyn som snart fick sådant omfång att den skulle kunna platsa på restaurang.

Jag kan tillägga att salvian gick bort men vad gjorde det – vi var ju kockar åt en lönnmördare.

Lycka till!

6 KOMMENTARER

6 svar till “Matproblemen som minskade tack vare en finurlig förälder och en dataspelshjälte!”

 1. RymdMamman skriver:

  Det var en riktigt bra idé!!!

 2. RymdMamman skriver:

  Kan tillägga att vi i dag pratat om vad Link, hjälten i Zeldaspelen, äter. ”Han äter pumpor.” ”Inget annat, fisk eller bär eller nåt?” ”Nää, bara pumpor. Det äter han i alla spelen.”
  Sonen äter alltså bättre än Link, hehe! Men vi har fått lite andra idéer också 🙂

  • thekatgyl skriver:

   Hehe…Kul och höra hur det går. Man får treva sig fram och plötsligt hittar man bara rätt. Ett trick är att börja själv och ett tu tre står där någon som tittar nyfiket på en och undrar vad man håller på med när man står där i gröna kläder och träsköld i köket och skivar skinka med träsvärd. Nä, så långt ska man inte behöva gå, men om man har lust ska man inte tveka att testa. Bara man har kul!

  • thekatgyl skriver:

   PS Kom och tänka på. I Sverige karvar vi mest ansikte i pumporna till Halloween för att sätta ett ljus i huvudet. Kilopriset är även högt och efter högtiden kan det vara svårt att hitta pumpor i affärerna. Men det finns fantastiskt goda rätter med pumpa som jag bekantade mig med i Australien. Mitt favorithak hette till och med Pumpkin café där man serverade läckra soppor, kakor och pajer på bara pumpa.
   Här är 50 recept på olika rätter med pumpa: http://www.twopeasandtheirpod.com/50-pumpkin-recipes-for-fall/
   Lycka till med fortsatt experiment! Kanske ni kan öppna pumpa-restaurang för mig veterligen finns inte det i vårt land :).

   • RymdMamman skriver:

    Tack för tipset! Vi har stor trädgård och odlar en del grönsaker, men vi har inte testat pumpa för det har inte känts som att man kan göra så mycket med den mer än just karva ut ansikte 🙂
    Vi ska testa till sommaren!

   • thekatgyl skriver:

    Underbart med långsiktiga mål 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *