Minskade krav på söndagar kan vara bra för stressade och ångestfyllda barn och unga

Minska kraven på söndagar. Söndagar kan vara tuffa nog ändå. Måndagen med alla sina krav är nära. Varför lägger vi så ofta på ännu mer jobbigt på söndagar? Tycker du att ditt barn eller ungdom är extra struligt på söndagar? Förstår han eller hon inte vitsen med det som ska göras?

Kanske behövs energin till annat?

Många av oss har söndagsrutiner som innebär familjeutflykt eller släktmiddag, plocka i ordning sitt rum, lägga in tvätt och bad eller dusch. Packa ryggsäck. Gå igenom veckans läxor och prov. Och mycket annat!

Det går att packa ryggsäcken på fredagar. Gå igenom nästa vecka på torsdagar. Duscha veckodagar. Städa rummet den dagen ditt barn eller ungdom slutar tidigt. Bjud in folk den dag det passar ditt barn bäst. Olika för alla.

Vårt mycket bestämda råd till föräldrar till barn med stora söndagsproblem eller ångest är att minska det här klassiska med på söndagar fyllda av krav.  Det där är vuxentänk, att få ordning inför veckan… För de här ungarna kan det vara nog jobbigt att förbereda sig mentalt för måndagen. 

Så byt ut er fixarsöndag till sköna stunder. Minska kraven på söndagar. Fyll dagen med det som ger ditt barn och därmed er familj energi och styrka. Glada stunder, mindre tjat… Satsa på det som bygger! För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!


Snart har vi föräldrakväll igen!
19 november i Stockholm
Mer info och anmälan

3 KOMMENTARER

3 svar till “Minskade krav på söndagar kan vara bra för stressade och ångestfyllda barn och unga”

 1. J K skriver:

  Återigen funderar jag på om vi är avlyssnade eftersom Du skriver precis till oss i vår familj! Satte mig just ner för att andas ut efter en och en timmes gråt och bråk om duschning, och ändå klarade min prestationsprins inte av att gå in i duschen utan ligger ledsen och inte särskilt väldoftande i sängen. Om inte den här bloggen fanns som beskriver vår verklighet skulle jag inte ha någon som bekräftade att vår verklighet faktiskt inte är så konstig. Normalisering gör livssituationen mer hanterbar. Tack för tipsen: Ingen mer duschning på söndagar!

  • Härligt! Det är inget konstigt det här. vi är bara så inkörda på massan måsten. Men det här är en del av deras fantastiska kreativitet. De tänker annorlunda. Ser andra måsten. vill andra saker. Fantastiska saker!

 2. RymdMamman skriver:

  Tänk att en del tycker duscha är det mest avslappnande som finns, medan andra blir helt förbi av trötthet. Hos oss har sonen slutat duscha på söndagar sen något år tillbaka. Lördagar passar bättre, eller eventuellt en vardag beroende på hur mycket som händer. Söndagsdusch innebar oftast att måndagen tillbringades hemma eftersom sonen var uttröttad av flera timmars laddande och förberedelser, lock, pock och sen själva duschen… Om den blev av… Men ibland kan det bli enkelt och kul, till exempel att börja duscha med kläderna på eller bara ha en ficklampa som ljuskälla. När han var mindre blev det biltvätt med leksaksbilar. Just nu fungerar det att hålla föreläsning för mig om detaljer i något favoritspel. Man får försöka vara kreativ 😉
  Aktiviteter blir på lördagarna (inte alla förstås) så att söndagen kan användas till återhämtning.
  I lördags var vi och åt julbord; litet bord i lugnaste hörnet var bokat, läsning och godis medfördes. Vad som smakade? En bunt tunnbröd, fruktsoda och skumtomtar. Helt ok för oss, vi var glada att allt gick bra och att allt prat och stolsskrapande inte ledde till något sammanbrott den här gången! Och så har vi något bra att påminna om sen, inte minst viktigt för självkänslan att lyfta fram det som lyckas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *