Minskad söndagsångest

Minskad söndagsångest och gladare ungar. På köpet större koll på måndagarna. Inte så svårt och konstigt om vi tänker till. Eller hur? Många av oss har det jobbigt med söndagar. En del av oss är medvetna om det och vet att vi får det lite jobbigt, lite tungsinne, i värsta fall ångest. Andra av oss blir allmänt jobbiga att ha att göra med, men vi har inte fattat varför det blir så mycket bråk på söndagar.

Några tips för minskad söndagsångest

Drottningen har i alla fall insett hur de får mer rofyllda söndagar och med det oftare får fungerande måndagar!

Nya saker och miljöer tar energi

De gör samma roliga saker varje söndag. Det är en jobbig dag som innebär att i morgon börjar vardagen. Mamma och pappa ska till jobbet, syskon och en själv till skolan. Det är en tidig och stressig morgon som väntar, mamma och pappa har alltid så bråttom och ändå ska de tala om så mycket! Prestationsprinsen blir matt bara han tänker på måndagar. Då kommer man till skolan och hela den oändliga veckan är där framför en… Drottningen har därför taggat ner på tempot på söndagar.

Mat som skapar positiva situationer och känslor

De äter mat som inte kräver ansträngning. Prestationsprinsen älskar kött, på söndagar äter de alltid kött och potatis, sen kan det vara en stek, en bit fläskfilé eller lammkotletter, men alltid något som Prestationsprinsen tycker om (positiv energi som behövs till vardagens måndag).

Mycket av det som ger energi och lugn

Förut brukade de se på film tillsammans på söndagkvällar, men det blev bara tjafs och tjat. Vilken, när, varför, är den otäck… Så nu låter Drottningen helt enkelt Prestationsprinsen frossa i dataspel. Det tär inte på den lilla energin som finns.

Söndagar är inte en bra dag för läxor har Drottningen insett. Visst, hon har ork och tid som förälder, men för Prestationsprinsen! Att börja tänka på skola och ta tag i skoluppgifter och med det tampas med igångsättning, koncentrationen, penngreppet, motivationen redan idag. Nää, de tänker mer klassiskt. Söndagen är en vilodag.

Minskad söndagsångest, större koll på måndagar

Drottningens absoluta råd till föräldrar till barn med söndagsångest är att skippa det här klassiska med familjeutflykt eller släktmiddag, plocka i ordning sitt rum, lägga in tvätt osv. I alla fall om ditt barn tycker det är jobbigt eller om ditt barn ”är besvärligt” på söndagar.

Hämta kraft och tagga ner

Varför bada eller duscha just på söndagar? Prestationsprinsen hatar att duscha. Man blir blöt, varm, kall och kladdig. Isch! Bada är äckligt, vad finns det i badkaret innan man häller i vattnet. Blää.

Det där är vuxentänk, att få ordning inför vecka. Det är jobbigt nog att förbereda sig mentalt för måndagen.

Jodå, ungar ska duscha, träffa släkten, städa sitt rum osv. Det ska de efter förmåga, men kanske en annan dag. Gärna en bestämd dag i veckan (rutin, struktur, förutsägbarhet osv.).

Tagga ner på söndagar, ta en vilodag som förr i tiden. Minskad söndagsångest, större koll på måndagar och gladare ungar (och förälrar)! För våra älskade ungars skull, ja för allas skull!

PrestationsprinsenDigitala föräldrakvällar

En kväll för föräldrar och anhöriga som kämpar med en ork ni egentligen inte har. För att bättre förstå och hantera barn och unga som tänker, känner och gör annorlunda än vi vill och hoppas.
Mer info anmälan

5 KOMMENTARER

5 svar till “Minskad söndagsångest”

 1. Jessica skriver:

  Hej! Du är ju bara för bra! Vi har egentligen aldrig gjort en massa saker på helgen bara för att, men mer och mer har vi gått över till att inte ha knappt något inbokat på helgen, i så fall fredag kväll eller lördag dag så söndagen är fri. Vi kan tycka det är skönt för hela familjen – det är ju inte mini (i vår familj) som har gott av det. Det jag kan sörja är att vi inte är så himla sociala, men det är ju en annan fråga.

 2. Thegra skriver:

  Låter fantastiskt vettigt! Våra söndagseftermiddagar/kvällar slutar nästan alltid i katastrof. Särskilt efter läxor och dusch… Jag ska definitivt byta dag för sådant! 🙂

 3. Reblogga detta på Prestationsprinsen och kommenterade:

  Gäller alla söndagar, kanske speciellt i mörka november…

 4. Jessica skriver:

  Tack för allt du skriver! Vi försöker också se till att ha lugna söndagar (helst lördagar också…) I helgen har vi haft övernattande besök, de ville så klart ut och kolla på saker, shoppa, strosa runt i vår stad. Vi hängde på, men lät vår 13-åring med ADD och autisktiska drag stanna hemma och slappa = spela. Vi fick dessutom en stund där vi var ifrån varandra, har en son som inte är så social och inte heller har så många nära vänner vilket leder till att vi är mycket ”på varandra” övrig tid. Nu slappar vi soffan och väntar på nästa del av Bron. Ett bra avslut på helgen och det gör förhoppningsvis måndagen enklare också.

 5. Prestationsprinsen skriver:

  Vi inser att här har vi missat att svara! Hoppsan. Och åren har gått. Nu tänkte vi damma av detta inlägg och lyfta det på Facebooksidan. Så vi hoppas innerligt att det numera flyter på bra i era familjer, att söndagarna är harmoniska och vardagen fungerar, även om den kanske inte är som alla andras vardag (och söndag!).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *