Några tips kring struktur, förutsägbarhet och rutiner. Underlättar för alla barn, speciellt de med adhd, asperger, autism…

Drottningen har upptäckt att rutiner är ett bra sätt att få in struktur och förutsägbarhet. Då vet Prestationsprinsen vad som ska hända så strukturen och förutsägbarheten kommer gratis. Dessutom blir rutinen en vana så det blir inte så mycket tjafs om det är något mindre skoj, som att duscha eller plocka i ordning på rummet.

Det är extra viktigt så här efter lov. För hur man än kämpar så tappar man ofta strukturen då. Så nu gäller det att hitta tillbaka till vanor som får vardagen att fungera på ett bra eller någorlunda eller mindre katastrofalt sätt…

Morgon och kvällsrutiner – Samma ordning varje kväll och morgon, dvs gå upp till badrummet, gå på toa, borsta tänder, ta på pyjamas, läsa lite… Då räcker det för Drottningen att få Prestationsprinsen uppför trappan, sen går läggningen på rutin. I bästa fall …

Hygien – Prestationsprinsen gillar inte att duscha, men man behöver inte duscha varje dag! Drottningen har bestämt att det ska duschas på onsdag kväll och lördag morgon.

Fasta, bestämda platser – Prestationsprinsen sitter alltid på samma plats vid matbordet, i TV-soffan och i bilen. Det fungerar av bara farten och inget tjafs.

Veckodagsrutiner – De gör samma roliga saker varje söndag. Det är en jobbig dag som innebär att i morgon börjar vardagen. Prestationsprinsen älskar kött, på söndagar äter de alltid kött och potatis, sen kan det vara en stek, en bit fläskfilé eller lammkotletter, men alltid något som Prestationsprinsen tycker om.  Förut brukade de se på film tillsammans efter duschen, men det blev bara tjafs och tjat. Så nu låter Drottningen helt enkelt Prestationsprinsen frossa i dataspel. Efter den obligatoriska stunden ute och halvtimman på roddmaskinen framför TV:n.

Tisdag är den datafria dagen (då läser Drottningen högt, de ser på film, lagar mat eller ritar tillsammans).

Onsdagsfrukost är alltid pannkakor, då vet Prestationsprinsen att halva veckan gått. Fredagsmiddagen föregås alltid av en liten drink, ett glas läsk och en liten skål snacks var till Prestationsprinsen och hans syskon (då blir det inget kiv) och tydligt att helgen börjat!

Och de har bestämt dagar för att sortera tvätten, bädda sängen, städa rummet, hjälpa till att duka och motionera. Var sak på sin dag. Var sak på en dag då det är extra lämpligt!

Skippa söndags-komma-igång-inför veckan – Mitt mycket bestämda råd till föräldrar till barn med söndagsångest är att skippa det här klassiska med familjeutflykt eller släktmiddag, plocka i ordning sitt rum, lägga in tvätt och bad eller dusch på söndagar om ditt barn tycker det är jobbigt. Det där är vuxentänk, att få ordning inför veckan… För ungarna är det nog jobbigt att förbereda sig mentalt för måndagen. 

Schema/Kalender – Drottningen har satt upp en kalender vid matbordet. En stor. Där syns tydligt allt som kommer att hända. Speciell färg på det som rör Prestationsprinsen, inte bara text, färgkodade aktiviter och bilder. Det räcker för Prestationsprinsen en del behöver tydligare schema för varje dag, kanske varje aktivitet.

Tänk efter… har vi inte alla lite behov av en viss struktur. För att markera förändringar och när vi gör vad tillsammans. Går inte detta igen i våra svenska traditioner och dina egna vardagsrutiner? Tjugondagknut för att avsluta julen, valborg för att möta våren, skolavslutning för att markera sommarlovets början osv. Och hur gör du själv? Speciell dag avsatt för träningen? För städningen? Fredagsfika med avdelningen? Vin på lördagar? Pizza eller annan färdigmat på söndagar?

Rutiner och struktur underlättar för många och stör väldigt få! För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

3 KOMMENTARER

3 svar till “Några tips kring struktur, förutsägbarhet och rutiner. Underlättar för alla barn, speciellt de med adhd, asperger, autism…”

 1. Jessica Johansson skriver:

  Så bra text. Lätt att till sig och ger mig lust och mod att prova flera saker här.

  • Aggie skriver:

   Tack för din kommentar Jessica, vad roligt att det ger dig idéer och lust att prova nytt. Hoppas det gjort skillnad!

 2. Mia skriver:

  Vilka bra tips att ta till mig för att skapa bra rutiner och struktur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *