Några tips och tankar om skärmtid

Några tips och tankar om skärmtid. Dåligt? Bra? För mycket? Ja! Det går inte att tala om skärmtid eller säga att den är dålig, bra eller för mycket anser många. Ja, ni känner igen resonemanget. Det beror på VAD man gör. Men är det så? Mycket skärmtid betyder mycket stillasittande, mycket titta på ett enda avstånd, relationer man kan stänga av med mera. Så vi kan väl vara överens om att mycket kan bli för mycket oavset vad man gör!?

Se gärna på klippet nedan med Anders Hansen, Skärmskola – Varför är inte skärmtid bara bra för oss? (1 min 7 sek)

Eller den här Anders Hansens Skärmskola – Hur mycket ska barn sitta stilla framför en skärm?

WHO rekommendera ingen skärmtid för barn under 1 år och max en timme för barn under fem år. Sen finns inga rekommendationer. Men som Anders säger kanske inte är minutrarna framför skärm som ska räknas utan hur och att vi och våra barn gör annat. Det kan vara röra på oss och umgås till exempel.

Dålig skärmtid

Spelar dataspel? Ser en film? Binge:ar en serie? Ritar manga? Fastnat på TikTok? Snapchattar? Kollar på en turnering i CS? Då är vi lite snabbare på att tycka det är dålig skärmtid. Men det går inte att resonera så !

Bra skärmtid

Prestationsprinsen som reviderar sin inlämningsuppgift för hundrade gången, nervöst och oroligt gör stavningskontroll och läser hög för att hitta fel klocka 23.45, när sömn hade varit viktigare. Då är till och med skolarbete dåligt och för mycket skärmtid.

Och om han eller hon sitter och spelar dataspel, så kan det vara bra skärmtid. Avkoppling eller tävling, småsnacka med vännerna eller läsa på om spelet. Det är ju toppen! Men om det är för 16:e timman i rad, utan att lämna rummet, utan att äta och denna 16:e timma är kl 03 en vardag? Ja då är det ganska lätt att förstå att det är dålig och för mycket skärmtid.

Ett litet barn som ibland får en telefon eller padda för att orka med en resa, vänta eller liknande kan vara OK skärmtid. Men när det blir slentrian, används till små barn, då är det nog ganska så dålig skärmtid!

Vår egen skärmtid

Vi sitte ofta med sociala medier i stället för att se vårt barn, för att få tiden att gå under träningen, eller för vi är nyfikna vad som hänt och om vi fått uppmärkamhet. Eller så sitter vi i flera timmar och ser avsnitt efter avsnitt på en TV-serie medan timmarna går… Vi sitter alldeles för länge, många timmar. Vad kan det vara för skärmtid?

Eller när vi pillar i telefon eller skärm i stället för att bekräfta våra barn, spegla våra barns känslor, bygga relation, d¨å är det inte bara dåligt, då är det faktiskt skadligt. Speciellt vad gäller små barn, se gärna det här fantastiska TED-talket (7 min 42 sek) av sjuåriga Molly Wright.

”What if I was to tell you that a game of peek-a-boo could change the world?” asks seven-year-old Molly Wright, one of the youngest-ever TED speakers. Breaking down the research-backed ways parents and caregivers can support children’s healthy brain development, Wright highlights the benefits of play on lifelong learning, behavior and well-being, sharing effective strategies to help all kids thrive by the age of five.”

Några tips och tankar om skärmtid

Några tips och tankar om skärmtid. En bra idé för de flesta av oss är nog att dra ner på skärmtiden OCH fundera på hur mycket tid vi lägger OCH också vad vi gör med skärmen! Det gäller stora och små.

En annan bra idé är att inte enbart engagera oss i NÄR och HUR länge våra ungar hänger vid skärmen utan VAD de gör där! Be dem berätta om sitt spelande, om de forum de hänger på, vilka klipp på Youtube de ser, vilka poddar de följer, som ljud eller video. Då har vi underlag för att börja diskutera hur mycket, vad och när. På riktigt och med respekt. För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull.


Gratis föreläsning

DATASPEL, GAMING OCH E-SPORT! – Varför fastnar våra barn här?

I ett samarbete mellan Nacka kommun, Rädda barnen och Nacka församling:
Onsdag 15 februari 2023, kl. 19.00-20.30
DATASPEL, GAMING OCH E-SPORT! – Varför fastnar våra barn här?

Det finns mycket som är bra med dataspel och gamingvärlden, och det är en plats med en oändlig mängd lättillgängliga intressanta och engagerande utmaningar. Föreläsningen ger dig en unik möjlighet att få insikt och förståelse för datorspel och gamingkultur och hur du kan hjälpa till att möta, förstå, prata och samarbeta med ditt barn. En möjlighet att gå från konflikter till gemensamma mål.

Olof som föreläser, brukar föreläsa på Prestationsprinsens föräldrakvällar och kurser för yrkesverksamma om skolfrånvaro, alltid lika uppskattad!

0 KOMMENTARER

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *