Jul, nyår och helger, skoj men ibland svårt och intensivt

Jul, nyår och helger, skoj men ibland svårt! Tiden går och rätt som det är har det varit skolavslutning, jul och  nyår – full fart och massor av skoj. Men det lockar också fram det nervösa, oroliga, arga, ”bråkiga”, ”jag vill inte” och ”jag vägrar” hos Prestationsprinsen konstaterar Drottningen. Hon ser det runt omkring i släkten, på skolan, simavslutningen, glöggfesterna osv.

Julreflektioner som Drottningen tror många känner igen sig i

Prestationsprinsen är glad för sina julklappar. Han är också glad för att mormor och morfar varit hos honom och familjen i jul. Lite tråkigt att kusinerna snöade bort och inte kunde komma.

Drottningen är ledsen att hennes bror och familj inte kom, men samtidigt glad, för det här blev ju faktiskt bättre för Prestationsprinsen. Lugnare. Han vill, men blir för ivrig, det blir lätt bråk, så blir han ledsen…

Men det var en bra jul, tycker Prestationsprinsen. Han fick många klappar han önskat sig. Han och Drottningen hade kommit överens i förväg vad som var viktigt att vara med på och när det var OK att dra sig tillbaka. Han hade lyckats och Drottningen var glad. Han var nöjd. Alla var nöjda. Det blev lugnt och framförallt fungerade det för alla. Fast Morfar tyckte det var lite konstigt att ungen bara gick ifrån julbordet när alla hade så trevligt – pratade, sjöng, åt gott och berättade om gamla jular och tokigheter. Drottningen log mot Prestationsprinsen och sa bara: Gå iväg en stund du, du har varit jätteduktig. Här är ju full fart ändå. Så blinkade hon åt honom.

Hon funderade lite över att det som stärker, bygger upp och ger energi till en person kan vara precis det motsatta för en annan. Att vara hela släkten, massor av bus, högljutt, sena kvällar, ruckade mattider, vi tar det som det kommer, nej men vad kul kommer ni förbi… Dvs ingen struktur, ingen förutsägbarhet och inga ställtider. Det är jättejobbigt för många. Och att det kan vara så är totalt obegripligt för den som får energi och njuter av det.

Jul, nyår och helger, skoj men ibland svårt!

Och när det är jobbigt är det lätt att barn och unga blir nervösa, oroliga, bråkiga, inte vill följa med, blir arga, stretar emot, gråter eller bara inte vill vara med, ligger kvar i sängen, stannar på rummet… Drottningen konstaterar att hon varit med om det mesta!

Men samtidigt tänker hon: Vilken tur att vi är olika! Vi ska nog ge våra barn, makar, släktingar och vänner som inte blir lika stärkta och förtjusta av julens underbara röra lite plats, ro och acceptans så de kan njuta av helgerna utan att känna pressen att vara med på allt. För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull.

0 KOMMENTARER

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *