Öka närvaron – skriv inte en frånvaroutredning

Öka närvaron – skriv inte en frånvaroutredning. Vad menas med det? Jo, att allt för ofta så är frånvaroutredningen målet i sig. Det är det ju inte! tänker du säkert.

Rätt tänkt, så är det inte. Eller, så ska det inte vara. Men handen på hjärtat kära skolpersonal där ute i Sverige. Är det inte så att någon i EHT får i uppgift att skriva en frånvaroutredning. Det är ytterst sällan någon får ansvar för att öka närvaron i ett frånvarofall. Att någon blir fall-ansvarig.

Öka närvaron, skriv inte en frånvaroutredning

Men så arbetar man enligt PRINSmodellen, en person får ansvar för frånvarofallet och det övergripande målet är förstås ökad närvaro. Som redskap i det arbetet gör man en frånvaroutredning (eller snabbedömning eller närvaroundersökning, eftersom PRINSmodellen är mer proaktiv än skollagen som reaktivt föreskriver utredning när frånvaron redan är upprepad eller längre).

Det är också ofta så att den som ska göra utredningen gör så efter sin förmåga, sin syn på och kunskap om skolfrånvaro. Så utredningarna kan bli väldigt olika, mer om undervisning (i bästa fall) om specialpedagogen gör den. Mer om elevens problem om kuratorn. Med PRINSmodellen får man ett gemensam grundläggande kunskap, ett gemensamt språk. Detta kallas grundbultar. Det gemensamt synsättet används i modellens strukturerade arbetssätt. Det betyder att alla kan de så kallade grundbultarna och utreder enligt dem:

  • Omfattning och mönster
  • Frånvarotyperna
  • Analysblomman: risk- och skyddsfaktorer
  • Frånvarons funktion

Så även om den fallansvariga inte har kunskap och erfarenhet för att kartlägga och analysera till exempel den pedagogiska lärmiljön, så tar den ändå ansvar för att så sker. Någon annan utses att göra det, men fallansvariga har ansvaret att föra in resultatet i utredningen och handlingsplanen för ökad närvaro där insatserna dokumenteras.

Öka närvaron – skriv inte en frånvaroutredning, för då blir utredningen ingen onödig administration eller dokumentation. Om vi inte har dokumenterat vem som ska göra vad och hur när, är risken stor, eller det är nästan säkert. att alla inblandade har förstått insatserna olika. Nej, men det var 8.15, inte 8.30. Nä, du skulle ringa, inte jag. Nä, ingen har sagt till mig att se över min lektionsdesign och så vidare.

När en utredning blir ett verktyg i vardagen för att sköta skolans ansvar för att öka närvaron, som delegerats till en fallansvarig, då är det inte onödig administration. Men om någon gör en utredning, lägger upp den i systemet och ingen tittar eller använder den då är det onödig administration och dokumentation.

Så egentligen är det upp till oss att slippa onödig dokumentation, gör den nödvändig i stället. För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull.


Ny handbok för arbete med skolfrånvaro

Aggie Öhman, vår grundare, har kommit ut med en ny bok Skolfrånvaro och skolnärvaro, en handbok på Gothia Kompetens. Den beskriver PRINSmodellen och hur man kan arbeta effektivt med den för ökad närvaro. Här kan du läsa en intervju med Aggie om boken och här kan du läsa om boken. Aggie var nyligen med i Hamiltonpodden och diskuterade skolfrånvaro och boken med Ulla Hamilton.

0 KOMMENTARER

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *