Osynliga funktionsnedsättningar som AD/HD, asperger eller släng av. Anledningen till ”problembeteendet” kan vara osynlig också, för dig som inte har kunskapen…

Ibland blir det bara tomt i Prestationsprinsens hjärna. Eller totalt fullt. Det är svårt att beskriva. Men det tar liksom bara stopp och slut.

Det är väldigt frustrerande. Normalt fungerar Prestationsprinsens hjärna bättre än de flesta. Han är snabb, associerar lätt, kommer ihåg, har inlevelseförmåga, kan uttrycka sig. Han har helt enkelt hög IQ.

När det tar Stopp & Slut blir det en svår konflikt mellan hans hjärna, rent fysiskt, och hans hjärta, eller kanske ”själ”, rent känslomässigt. Han har kapacitet, men förmår inte fortsätta. Eller är det kanske så att han egentligen förmår, men kapaciteten finns inte just då… Han vill men kan inte. Det är en del i hans funktionsnedsättning. Det är väldigt svårt att förstå för de som inte känner honom. Det är till och med svårt att förstå och hantera för de som känner honom väl.

Stopp & Slut kan komma i ett samtal rörande att gå och lägga sig, en lärare som anser att det är en ren provokation att han inte gör klart uppgifterna, en kamrat som för ingående och detaljerat redogör för sin klans anfall i Counter Strike kvällen innan… Det kan vara en situation han inte är förberedd på, fullpackad tunnelbana, så blir det stopp i trafiken, mobilen fungerar inte och han vet inte hur kan ta sig hem… Han kan inte i den situationen tänka rationellt. Han förmår inte. Han har inte den kapaciteten. Stopp & Slut…

Då måste du ge Prestationsprinsen utrymme. Då måste du backa. Förmodligen kommer han väldigt tydligt tala om det för dig. ”Låt mig bara vara”, eventuellt ”Dra åt helvete” eller kanske ”Men håll käften, annars slår jag dig”.

Gissa om det är läge för en rationell dialog och resonemang? Med många ord? Gissa om det funkar att säga ”Skärp dig”, ”Inte ska du uppföra dig så där, du är ju en smart kille” eller ”Du HOTAR inte MIG!”? Tror du det funkar att ta tag i honom när du uttalar något av detta?

Nej, det är då det kan explodera för utagerande prestationsprinsar. Han försöker rent fysiskt skaffa sig utrymme genom att putta bort eller skrämma bort dig. Eller implodera för andra prestationsprinsar. Eller brista på annat sätt. tårar. förtvivlan. desperation.

Och säg inte att han inte försökte visa hur han kände, försökte förvarna. Alla som arbetar med barn och unga, eller beslut som berör dem, måste lära oss läsa signalerna och förstå orsakerna. Det ger oss i alla fall förståelse och kanske förmågan att koppla in någon som kan hantera det bättre än oss… för våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

Det finns bra böcker om detta bl.a. ”Explosiva barn” av Ross W Greene och ”Problemskapande beteende vid utvecklingsmässiga funktionshinder” av Bo Hejlskov Elvén.

Aggie

3 Comments

 1. eva-lena
  21 september, 2013
  Svara

  Explosiva barn är en bra bok som hjälpt oss.

 2. 26 september, 2013
  Svara

  Vår vardag är en ständig balansgång mellan bra och stopp och slut…och här är det perfektionen som styr. Men det går att tygla bra med när var och hur, hur länge och varför. Det går hemma och till mycket stor del i nya skolan men det som felar är samhället och också många nära och kära.

  • 26 september, 2013
   Svara

   Tack för din kommentar Mamma. Det är svårt. Men fantastiskt att ni har hittat ”nycklarna” hemma och till stor del i skolan. Men som sagt, så svårt då nära och kära tror att föräldrar skämmer bort, curlar eller missar i uppfostran. Okända får man väl rycka på axlarna åt. även om det sårar!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *