Panikproblemen i skolan är borta! Hyllning till en fantastisk elevassistent till en prestationsprins som behöver särskilt stöd. Rätt stöd…

Elevassistent…  Elevassistent! Den här prestationsprinsen är i stort behov av särskilt stöd och förutom anpassningar kring schema, kommunikation, uppgifter etc. en assistent. Eller elevassistent som det heter formellt. Eller ett ”hjälpjag” som det heter för att förklara vad det är. Eller assistent som det kanske sägs till vardags. Någon som stöttar att rätt böcker kommer fram, att koncentrationen riktas på skolarbetet (inte bänkkamraternas kiv eller regnet mot rutan), att Prestationsprinsen går raka vägen till slöjden m.m. Prestationsprinsen går i en alldeles fantastiskt välfungerande friskola.

Drottningen tar fram champagnen! Hon är så glad. Det är nu ett år sedan skolan anställde Mona som assistent. Som är fantastisk! Nu firar de ett år med henne. Det är i och för sig Prestationsprinsen sjunde assistent på 2,5 år. Ja, det är inget konstigt. De flesta assistenter är någon som är släkt eller vän till någon i skolpersonalen och inte har något för sig för tillfället, de är alltså på väg vidare redan då de kommer. Outbildade och på väg…

För prestationsprinsen har det varit: Rektorns brorsdotter (ointresserad, en knapp termin), en pensionerad personalchef (toppen!, en dryg termin), biträdande rektorns son (handfallen, en termin), spanska frökens dotter (bra, men bara 2 mån), spanska frökens dotters polare (katastrof, 3 mån), en kompis till en annan elevs assistent (ointresserad, ett par månader)…

Men nu! En underbar Mona, hon är mamma och har egen erfarenhet av barn. Hon är en före detta kommunikationschef som även arbetat med personalfrågor. Nu har hon valt att göra något annat ett par år, göra något viktigare som hon själv säger. Hon arbetar deltid som elevassistent och resten för att förverkliga egna drömmar. Hon är lugn och trygg, sådant smittar! Hon förstår Prestationsprinsen och hans problem. Hon är proaktiv och tar hand om, följer upp och ser till att skolan tar lärdom när det inte gått bra. Hon är hans skyddsmur och hans påhejare. Hon gör sig förstådd, hon förstår och hon förmår. Både vad gäller Prestationsprinsen och kollegorna. Hon har trots sin brist på pedagogisk utbildning en underbar pedagogisk förmåga. Hon är rak. Hon är klok.

Drottningen lutar glaset och häller upp champagne även i det andra glaset. Hon och maken skålar. De är så in i hjärteroten glada och nöjda, efter alla år av total katastrof, paniksituationer och hårt arbete njuter det dagligen av att ha fått en fungerande vardag. Annorlunda vardag från de flesta familjer. Men den är hanterbar och oftast förutsägbar. Och det är en gudagåva för en förälder som tidigare inte haft en aning om arbetsdagen kommer att kunna genomföras, vad mobilen ska ringa om för katastrofer, hur fruktlösa skolmöten ska kunna skapa någon lösning och den gnagande oron över om barnet ska kunna ta sig igenom skoldagen. Men, men det kan nog bara den som varit där förstå fullt ut.

Aggie

4 Comments

 1. 22 juni, 2011
  Svara

  Förstår fullt ut och önskade alla denna njutbara lycka som du beskriver i inlägget =) grattis till er och förstår verkligen skålen i champagnen och önskar att lyckan får fortsätta…länge, länge till!

  • 22 juni, 2011
   Svara

   Ja, den enorma lycka då problem löser sig kan bara den förstå som kämpat länge utan lösning i sikte.

 2. Ann Hoffman
  23 juni, 2011
  Svara

  Ja instämmer i ovanstående kommentar. Men såhär ska det ju vara jämt! Barnen som behöver assistent ska ha en förstående förmående stark och bra person. Alltid!
  Ann

  • 23 juni, 2011
   Svara

   Välkommen hit Ann! Ja, visst ska det vara så, men det är det ju allt för sällan … Men undantag bekräftar regeln och förgyller vardagen för de som har turen att få en stark elevassistent som förstår och förmår. Heja alla duktiga elevassistenter!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *