Fler får det bra med flexibel påskmat

Fler får det bra med flexibel påskmat. Högtider och mat kan vara jobbigt. Det finns många som har svårt med eller idéer kring maten. Ätstörningar kanske, eller bara lindrigare problem. En del är allergiska. Andra på diet pga. sjukdom eller övervikt. Några har ideologiska motiv till att de bara äter vissa saker. Finns mer här på bloggen, om mat och matproblem. Vi accepterar glatt en vegetarians önskningar, men tycker någon som inte äter inlagd sill eller grytor är pjåskig… fast skälen till det senare kan vara väl så goda.

Men idag tänkte vi bara påminna om en sak. Påsk, då samlar vi normalt släkt och vänner för att ha det trevligt och umgås, men nu pga. Corona umgås vi i det lilla. Hur många vi än är som ses så är det inte inte rätt dag att ”uppfostra” dina bordsgrannar att lära sig äta allt, vare sig det är ditt barn, partner eller vem du nu bor med och firar med. Det är sällan möjligt att förena med just ha det trevligt och umgås. Annars brukar vi skriva grannen, sonen, barnbarnet, svärdottern, väninnan, kollegan…

Men det kan uppstå konflikter i det lilla också.

Fler får det bra med flexibel påskmat

Vi kan välja våra konflikter. Bjud istället på det vi vet att de gillar! Inför läckert röd ketchup, nystekt falukorv, ångande pasta, mild ost, knaprigt bacon och kanske en liten form lasagne med mycket ost! Gurka, morötter och sallad för sig, inte blandat. Den som vill kan blanda. Eller om någon har svårt för kött, se till att ha något mer än gravad lax och sill. Ett par bitar ugnsstekt röding kanske. Något smaskigt vegetariskt.

Tycker vi att det är svårt, kan vi be den som är allergisk, vegan eller inte kan äta allt att föreslå vad den vill ha som påskmat! När inte Corona härjar kan man be dem ta med det den vill äta till buffén!

Vi kan göra vår påskbjudning till något skoj, trevligt och lätthanterligt för alla, våra gäster och oss själva. Om alla äter blir de gladare, om alla tar och njuter av vår mat blir vi gladare (även om inte alla äter av sillen du lagt in eller dina äggfinesser). Lita på att föräldrar kämpar med sina barns matproblem i vardagen. Lita på att den som inte äter allt kämpar med sina matproblem. Tro på att det finns en välgrundad anledning till att någon inte ens vill smaka, vi kanske inte har med anledningen att göra!

Inflexibla ungar – durå?

Vi klagar ofta på våra ungar att de inte ens vill smaka. Hamburgare à la Påsk eller ketchup till äggen kanske är värt att prova? Eller är du för pjåskig för att prova nya grejer? Var lite flexibel. För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

 

0 KOMMENTARER

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *