Pojkkris inte antipluggkultur

Pojkkris inte antipluggkultur. Pojkar presterar sämre än flickor i skolan. Det har funnits en konsensus och tes att det beror på killars antipluggkultur. Tack Fredrik Zimmerman för du med din forskning och engagemang slår hål på den. Det har vi försökt göra med sunt förnuft sen bloggens begynnelse. Se tidigare inlägg om just killkrisen och antipluggkultur.

I Tidskriften Elevhälsan lyfter Fredriks forskning och resonemang.

– Ingenstans har jag kunnat visa att den som struntar i skolan får högre status, varken bland andra killar eller bland tjejer. Ingen väljer att misslyckas, säger Fredrik Zimmerman.

Pojkar som grupp har dock svårare att be om hjälp, visar Fredrik Zimmermans studier. I stället har många som strategi att strunta i att ens försöka.

– När en pojke säger att något i skolan är tråkigt så handlar det nästan alltid om att han inte förstår.

Tidskriften Elevhälsa #3 2023,

Så det stämmer inte. Skolan gör pojkarna, eleverna till problembärare i stället för att fundera på hur skolan fungerar för pojkar.

Under 90-talet satsades mycket på att få fler flickor intresserade av matematik och naturvetenskap, eftersom de presterade sämre inom dessa ämnen och lyste med sin frånvaro på högre utbildningar inom fältet – trots en bransch som skrek efter nya förmågor. Satsningen gav resultat, flickor som grupp har höjt sina betyg i dessa ämnen och numera sedan länge gått om pojkarna. I dag är även könsbalansen mer jämn på högre utbildningar inom dessa områden, på flera är kvinnor i dag i majoritet.

– När flickorna har fått hjälp genom olika satsningar har problemet ansetts vara den situation som flickorna har i skolan. Satsningarna har haft som syfte att ändra skolan så att flickorna klarar sig bättre. Så tänker man tyvärr sällan när det gäller pojkar som grupp, säger Fredrik Zimmerman.

Tidskriften Elevhälsa #3 2023,

Gissa varför vi heter Prestationsprinsen? För att ordet inte finns i svensk vokabulär, än mindre skolans. Pojkkris inte antipluggkultur. Pojkar blir ordningsproblem och flickor prinsessor. Det kan vi utveckla mer en annan dag. Men dags för omtag! För våra pojkars och våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

0 KOMMENTARER

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *