Saknad. Uppmärksamma elevers frånvaro och agera, betänkande från regeringens särskilda utredare

Gustav Fridolin tog idag emot utredning om problematisk elevfrånvaro. Vid en presskonferens redovisade regeringens särskilda utredare Malin Gren Landell för det viktigaste delarna i betänkandet ”Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera” från utredningen Att vända frånvaro till närvaro.
Du kan se och läsa om presskonferensen här.

malin-gren-landell-overlamnar

Vi såg presskonferensen och har idag läst stora delar av utredningen och vi är i stort mycket nöjda.  Så mycket av det vi, med flera, har kämpat för, lobbat för, skrivit om och försökt förklara finns med. Saker vi verkligen saknat i Skolinspektionens och Skolverkets tidigare rapporter.
Läs utredningen Saknad. Uppmärksamma elevers frånvaro och agera här.

saknad-uppmarksamma-elevers-franvaro

Mycket från vår rapport Skolans tomma stolar finns med. Dels med klara referenser dels på annat sätt, att de frågor vi lyfte också lyfts i betänkandet. Som att inte fastna i giltig frånvaro, statistik måste till, likson definitioner, hemkommunens ansvar (här tycker vi kanske att det kunde vara tuffare förslag), överlämningar mellan skolor o mkt mer.
Så har vi lite kritiska synpunkter, men det tar vi kommande dagar!

Tack Malin Gren Landell, Annika Haglund Anna Sundborg med flera för gediget gott arbete för våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

Aggie

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *