Skavlan är fantastisk på att lyfta fram de som tänker och gör annorlunda. Bara lite speciell, diagnos eller släng av, vem bryr sig!

Nu hyllar jag Skavlan igen… Men Skavlan är fantastiskt för att öka förståelsen för Prestationsprinsar! För stora och små som tänker och gör annorlunda! I så gott som varje program lyfter han fram större eller mindre ”egenheter” hos intressanta människor som många av oss beundrar.

Ibland skrattas det åt allvarliga saker om inte är menat som roliga. Det skulle Skavlan kunna fånga upp bättre. Eller så är det lika bra att stilla ta upp samma tema och hoppas att fler och fler sakta förstår att det här är på riktigt, man kan tänka eller behöva göra så…. Kanske till och med kan komma till insikten att mitt barn, min granne, min kollega eller min elev nog har något liknande…

Mina godbitar ur gårdagens program:

Håkan Hellström – Jag vet inte varför det är viktigt, men jag känner mig trygg när jag är låst. Inlåst i ett schema, ett mönster”.

Jamie Oliver – Jag var usel i skolan. Men jag gillade att laga mat. När jag var 10 år lagade jag en hel stek-middag. Min pappa berömde mig. Då förstod jag att jag var bra på något. Alla behöver känna att de är bra på något!

Maria Mena – jag ser människor som frukter och färger. Skavlan är väldigt grön och gurka. Jamie Oliver är en turkos banan. turkost är naivt. Håkan Hellström är lila. Och jag målar mina låtar med färger, jag gör en grön låt, men känner att lite gult behövs…

Håkans behov av förutsägbarhet och struktur känner vi igen från oroliga , stressade, överglada, intensiva och kreativa, asperger, adhd, autism…

Jamie om behov av uppskattning för det man är bra på känner vi igen. Det gäller alla. Det gäller även dem vi tycker mest studsar och pratar, sitter i hörnet och mesar, pratar för mycket om sitt, inte skärper sig, bråkar, skriker, skär sig, flyr in i dataspel och bloggar och de men diagnoser… Kanske allra mest dem…

Och Maria Mena om sitt annorlunda sätt att se saker känner vi igen från autism och autismspektrumtillstånd, särbegåvade, naturvetare och kreativa konstnärer inom andra områden än musik.

Du kan läsa mer om programmet och lite extramaterial på svt.se och mer om Håkan Hellström på i Göteborgs Posten.

Heja Skavlanredaktionen. för våra älskade ungars skull, ja för allas skull!

0 KOMMENTARER

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *