Snart påsklov! Härligt eller svårt, enklare för många om vi skapar struktur, förutsägbarhet och rutiner.

Prestationsprinsen är glad att det snart är påsklov. Drottningen också. Men det är inte helt lätt. Vardagens rutiner försvinner och det är svårt. Lovet är kort. På en vecka ska man hinna komma in i ledigheten, för att ungefär då börja förbereda för skolstarten. Oceaner av tid upplever många, nu ska jag hinna skatea, studsa, rida, spela LOL tänker andra och några ska resa bort.

Vare sig man är hemma, på landet, i solen eller på storstadssemester behöver det tänkas till har Drottningen lärt sig.

Inte lätt att förstå varför man ska lägga sig då man kan sova länge. Det är ju ingen skola. Svårt att förstå varför man ska gå upp. Det är ju ingen skola. Äldre ungar vänder gärna på dygnet för att slippa resten av familjen, eller i alla fall oss föräldrar…

Prestationsprinsen behöver tydlig struktur och förutsägbarhet även på lovet. Hitta rutiner och stor förutsägbarhet kring överenskomna aktiviteter. Då måste Drottningen visualisera, förklara och få Prestationsprinsen att förstå och acceptera. Och det är inte lätt.

Hon har några knep. Drottningen hittar ett mål med det som ska göras. En nytta eller kanske att någon Prestationsprinsen är fäst vid blir glad.

  • En promenad är diffust och meningslös, men att gå för att fika (till ett favvo-fik och sen hem igen) eller handla en god middag (gå till affären och sen hem) är mer begripligt?
  • Att baka en god kaka för att åka och hälsa på Farmor och Farfar kan kännas som ”nu ska de aktivera mig”, men om man resonerar om hur glad Farfar blir, kanske det fungerar.

Så försöker Drottningen med motivationshöjare och belöningar också:

  • När vi har handlat skor kan vi ta en färskpressad juice.
  • När vi gått en lång promenad kan vi se på film eller jag spelar favoritspelet med dig. När vi tar korta tar vi …
  • Kommer man i säng i tid får man ta Oboy till frukost… Eller spela data en stund på förmiddagen. Eller …

Och inför aktiviteter som är utmanande kommer de alltid överens om reträttplatser. Eller ”signalerna”. När det blir för mycket, så blir det för mycket. Då måste Prestationsprinsen få gå hem, gå undan eller sin egen mentala reträttplats: ta på sig hörlurarna och försvinna…

Inspireras, tänk ut vad du vill kring påsklovet, vad ditt barn vill och orkar, sätt er och rita upp ett schema, skriv/rita inte bara handla nya skor, utan få med glassen också. Vare sig ni är hemma, på landet, på Gran Canaria eller i London så behövs det. Och du, ett par dagar totalt slappande är de faktiskt värda… och du med!
För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull…

0 KOMMENTARER

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *