Struktur, förutsägbarhet och rutiner underlättar för alla barn, speciellt de med adhd, asperger, autism…

Drottningen har upptäckt att rutiner är ett bra sätt att få in struktur och förutsägbarhet. Då vet Prestationsprinsen vad som ska hända så strukturen och förutsägbarheten kommer gratis. Dessutom blir rutinen en vana så det blir inte så mycket tjafs om det är något mindre skoj, som att duscha eller plocka i ordning på rummet.

Så därför är det samma ordning varje kväll och morgon, dvs gå upp till badrummet, gå på toa, borsta tänder, ta på pyjamas, läsa lite… Då räcker det för Drottningen att få Prestationsprinsen uppför trappan, sen går läggningen på rutin. I bästa fall …

Prestationsprinsen sitter alltid på samma plats vid matbordet, i TV-soffan och i bilen. Det fungerar av bara farten och inget tjafs.

De gör samma roliga saker varje söndag. Det är en jobbig dag som innebär att i morgon börjar vardagen. Prestationsprinsen älskar kött, på söndagar äter de alltid kött och potatis, sen kan det vara en stek, en bit fläskfilé eller lammkotletter, men alltid något som Prestationsprinsen tycker om.  Förut brukade de se på film tillsammans efter duschen, men det blev bara tjafs och tjat. Så nu låter Drottningen helt enkelt Prestationsprinsen frossa i dataspel. Efter den obligatoriska stunden ute och halvtimman på roddmaskinen framför TV:n.

Drottningens råd till föräldrar till barn med söndagsångest är att skippa det här klassiska med familjeutflykt eller släktmiddag, plocka i ordning sitt rum, lägga in tvätt och bad eller dusch på söndagar om ditt barn tycker det är jobbigt. Det där är vuxentänk, att få ordning inför veckan… För ungarna är det nog jobbigt att förbereda sig mentalt för måndagen.

Prestationsprinsen gillar inte att duscha, men man behöver inte duscha varje dag! Drottningen har bestämt att det ska duschas på onsdag kväll och lördag morgon. Samma sak med bestämd dag för den datafria dagen (då läser Drottningen högt, de ser på film, lagar mat eller ritar tillsammans), sortera tvätten, bädda sängen, städa rummet, hjälpa till att duka och motionera. Var sak på sin dag.

Onsdagsfrukost är alltid pannkakor, då vet Prestationsprinsen att halva veckan gått. Fredagsmiddagen föregås alltid av en liten drink, ett glas läsk och en liten skål snacks var till Prestationsprinsen och hans syskon (då blir det inget kiv) och tydligt att helgen börjat!

Tänk efter… går inte detta igen i våra svenska traditioner och dina egna rutiner? Tjugondagknut för att avsluta julen, valborg för att möta våren, skolavslutning för att markera sommarlovets början osv. Och hur gör du själv? Speciell dag avsatt för träningen? För städningen? Fredagsfika med avdelningen? Vin på lördagar? Pizza eller annan färdigmat på söndagar?

Aggie

3 Comments

 1. jiiizes
  7 januari, 2011
  Svara

  Så klokt! Skulle vilja vara så strukturerad också. Kvällsrutinerna har vi men i övrigt är vi lite kaotiska. Förutom scheman för allt då.

  • 24 januari, 2011
   Svara

   Era scheman gör ju ert liv strukturerat! Och det tar lång tid att hitta vilka ”traditioner” och rutiner som fungerar. Jag tror det framförallt gäller att gräva där man står, inte ställa orealistiska krav på vare sig sig själv eller ens älskade unge och framförallt ha tro på det man gör och inte minst- ge sig själv en klapp på axeln ibland!

   • jiiizes
    24 januari, 2011
    Svara

    Nej precis! De första åren stod jag stilla – fastfrusen av de krav jag ställde på mig. Jag skulle göra schema fast jag inte förstod dem och jag skulle teckna – min son talade inte förrän han var närmare fem år. Det blev ingenting av det.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *