Tips! Respekt hjälper när gästerna har matproblem

Jag är vegetarian, jag är laktosintolerant – OK!
Jag är på spektrumet – klarar inga blandningar – INTE OK. Varför?

Matproblem och ätstörningar kan ha många orsaker och ta sig olika uttryck. Det är sällan rätt att kämpa med det när man är bortbjuden. Och vi som är värd eller värdinna har ingen aning om vad vår gäst kämpar med vad gäller mat.

Vi är numera vana att fråga om allergier, intoleranser och vegetariska önskemål. Men vi dömer ofta andra önskemål om mat som konstigt eller självupptaget. Men det ska vi sluta med! För det kan finnas bra skäl. Här kommer ett försök att förklara.

Många anledningar till problem att äta

Många har svårt med mat som de inte vet vad det är i, eller med nya ”annorlunda” maträtter, för att de behöver till exempel förutsägbarhet. Det gäller ofta personer med neuropsykiatriska funktionsuppsättningar, de på autismspektrumet, oroliga människor, människor i stress eller kris. Eller för att man är högsensitiv och inte klarar för många olika intryck, till exempel att blanda smaker.

Vill inte äta blandad mat

Det kan vara ganska så jobbigt att inte veta om man kommer att få lax, mussla, fänkål eller svamp i munnen när man äter mormors goda fiskgryta. Har ni tänkt på vad mycket mat vi äter som är blandningar? Grytor, wokar, gratänger, chili con carne, pastarätter, burritos, grönsaksblandningar…  

Vill inte äta geggig mat

Det finns en del knepiga konsistenser också. Potatismos, stuvning, färs, sylt med bär i, pressad potatis, mjukkokta morötter, bara för att ta några exempel.

Maten ser äcklig ut

Utseendet kan ställa till det. Hur aptitligt är egentligen en kräfta. Om man börjar fundera? En soppa eller gryta, till exempel ärtsoppa ost och skinksås, beige med rosa klumpar. Det beror liksom hur man tänker!

Mat som överraskar, nej tack

Och vad många ”spännande” recept vi vill bjuda på när vi får gäster. Det kanske inte passar alla dina vänner? Har du läst inlägget om vad man orkar med när livet är övermäktigt? Ibland kanske bättre med rena enkla rätter som kött och potatis, såsen vid sidan av. Och salladen. Kanske olika tallrikar till och med.

Har du någon i din närhet som du tror eller vet matchar ”typerna” ovan?

Åtta tips när gästerna har matproblem

Några tips för en mer inkluderande måltidsfilosofi:

 1. Fråga inte bara om allergier, intoleranser eller vegetariska önskemål. Fråga helt enkelt om det är något som vi bör ta hänsyn till eller tänka på kring maten. Det är dags att inför psykiatriska önskemål!!
 2. Fråga om det är OK med blandningar. Varför är det pjåskigt eller ouppfostrat att be att få var sak för sig?
  Om vi ska göra en gryta steker vi ju oftast köttet eller kycklingen först för sig. En bit fisk är snabbt gjort i panna. Det är enkelt att lägga undan mat i  separata skålar innan man blandar, geggar ihop, allt.
 3. Fråga om gästen vill ta all mat på en gång eller äta var sak för sig. Till exempel börja med grönsakerna, sen ta potatisen och sist köttet. Kanske skippa såsen…
 4. Sås! Ja, det kan vara så olika. En del älskar, men många tycker det är kladdigt och svårt. Servera helst såsen för sig. Ett fantastiskt fiskgryterecept skulle kunna serveras som fisk för sig och resten som en underbar sås… I alla fall för någon i sällskapet.
 5. Erbjud flera tallrikar, en del har svårt att blanda och äter gärna var sak för sig.
 6. Kommentera inte hur mycket någon äter. Att gå bort på middag är stort för många. Den sociala aktiviteten kanske tar all kraft. Eller så finns det andra anledningar. Utgå från det, inte vad vi anser är en normalportion.
 7. Kommentera inte vad någon äter och inte äter. Vi har kanske inte att göra med anledningen!
 8. Gör som på krogen, vi kan berätta vad vi ska äta när vi bjuder till bords eller när vi satt oss. Både rätterna och vad de innehåller, speciellt om vi har något lite extra i som kanske smakar lite udda eller har en udda konsistens.

Så låt oss göra det till helt normalt och OK, att just när vi går bort i alla fall, att få be om till exempel kött, sås och grönsak var för sig. Bjud på respekt och tolerans. För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

3 KOMMENTARER

3 svar till “Tips! Respekt hjälper när gästerna har matproblem”

 1. Tips om man går ut på krogen-idag har många restauranger menyn på nätet. Då är det lätt att gå in och kolla vilken typ av mat det är.

 2. Maria skriver:

  Ett annat tips är att kontakta restaurangen i förväg om man har särskilda önskemål.De brukar kunna fixa om de bara får lite tid på sig (såsen separat t.ex).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *