Tips i december: skapa begriplighet och förutsägbarhet!

Mörkt och tungt? Ja, det är det!

Nu är det bra om vi kan hjälpa våra ungar att klara sista rycket av terminen. Vi vuxna springer fort och det är en stor riskfaktor för våra barn och unga. Vi måste stanna upp och andas djupt så vi inte smittar dem med vår stress. Hålla oss lugna när vi är med dem. Sen kan vi stressa vidare…

Vi rekommenderar att ni sätter er ner med ert barn och skapar struktur, förutsägbarhet och begriplighet om allt som ska hända sista dagarna i skolan och över jul och nyår, ja, hela lovet och inte minst skolstart. Men ta det kanske i omgångar!

Då kan vi tänka efter var, hur, när och med vilka… så att det blir en givande stund. Kanske inte vid matbordet då, utan efter maten, på väg till något, i bilen eller när ditt barn är som mest mottaglig.

Hur gör ni? Hur dokumenterar ni? Ni kanske

  • har en whiteboard vid köksbordet, i ert barns rum, bredvid handfatet, på toaletten?
  • ritar på ett A3 papper och hänger upp?
  • lägger in i kalendern i telefonen eller paddan?
  • lägger in i favorit-appen?
  • ritar en mindmap?
  • kanske har ett bildschema?

Den tid det tar sparar vi in snabbt eftersom det minskar risken för sammanbrott, utbrott och härdsmältor. ”Dokumentationen” kan behöva plockas fram och påminnas om, diskuteras igen förstås. Vi och de har ju så mycket annat i huvudet så här års.Även om den sitter tydligt framme. Lätt om man har det i paddan eller smartphone, men papper i en plastficka ska inte underskattas.

Det här är lätt överförbart till er som arbetar i skolan eller på andra sätt möter barn och unga. Låt oss hjälpas åt att klara december och lovet!

Vi gör med detta användbar dokumentation. Vi gör det för oss själva. Mest gör vi det för våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!


Spana in våra föräldrakvällar.
Och allt annat på gång!


20181217_155747Stötta vår verksamhet med en julgåva!?

Tycker du att detta inlägg var givande? Gillar du vad vi gör? Skänk oss gärna en julgåva, någon tia eller några hundralappar, efter förmåga. Allt gör nytta. Swisha till 123 398 4812 eller sätt in på bankgiro 5192-3704 Prestationsprinsen & vänner. Sätter du in 150 kr eller mer blir du medlem i bloggens vänförening om du samtidigt anmäler namn och mejladress på vår sida om föreningen. Där kan du läsa mer.

1 KOMMENTAR

Ett svar till “Tips i december: skapa begriplighet och förutsägbarhet!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *