Tips inför höstlovet, resor, släktbesök, skolresa eller konferens.

Dags för höstlov. Här kommer tips inför höstlovet, resor, släktbesök, skolresa eller konferens. Då drar många av oss iväg på storstadsresor, till släkten, försöker hitta på lite hemma eller kanske solsemester. Ett barn, eller annan familjemedlem, som inte är så förtjust i nya saker eller i behov av struktur och förutsägbarhet så kan en semester, konferens eller skolresa bli lite knepig om den innehåller flera stopp, olika sov- och matställen, mycket folk, nya människor och nya miljöer. Kanske ett nytt land!

Det här är skrivet till föräldrar, men går lika bra att applicera på elev, kollega, sambo, fruga, man… Det är viktigt att skapa struktur och förutsägbarhet genom att noga förbereda barnet (eller maken, eller…). Och se till att det finns mentala och fysiska reträttplatser när man reser eller gör utflykter.

Lite idéer för förutsägbarhet:

 • Gör ett schema med vad som ska hända varje dag (inte för mycket text!), gärna med bilder eller teckningar. Gärna i din smartphone eller i en plastficka så att det kan tas med, diskuteras inne, ute, vid maten… ja, när det är läge. Inte då vi vill.
 • Använd allt som finns på internet, visa på kartor var landet, staden, hotellet ligger.
  Visa stadens, hotellets, campingplatsens, museets, badplatsens… webbsajter.
  Kanske inte allt på en gång, Lite övergripande i förväg och mer detaljerat allt eftersom det är dags för nästa etapp, besök, utflykt…
 • Om ni ska besöka vänner och släkt. Visa bilder på dem, tala om vad ni gjorde när ni var där sist, finns de på youtube, facebook eller instagram, kan ni lära känna dem lite bättre genom att gemensamt följa dem på sociala medier?
 • Printa ut och ta med det som verkar skapa trygghet och förutsägbarhet.
 • Använd smartphone eller andra mobila enheter om ni har. Lägg in i kalendern med text och bild, lägg in påminnelser eller använd någon bra schema-app.
 • Om ni nu väljer att vara i många nya fysiska miljöer, försök skapa mentala trygga, kända miljöer som kan tjäna som reträttplatser. Det kan vara mycket: spel på telefon, padda eller nintendo, favoritboken, kanske en kudde hemifrån, favoritlåtarna på spotify/itunes, få stanna i bilen, fälla upp huvan, till små barn kan man ta med ett litet inomhustält… Ja, tänk till. Vad kan ditt barn känna trygghet i trots att det befinner sig i ny miljö?

Tips om mat, som ofta blir ett problem:

 • Kan ni ta med er något i reserv? En konserv som vi vet att barnet gillar? Nudelsoppa? Smörgås?
 • Låt ditt barn äta hamburgare, varmkorv eller flingor hemma på hotellrummet hela semestern.
 • Eller gå till samma restaurang varje kväll. Låt ditt barn äta lasagnen eller köttbiten varje kväll. Det kan också vara en upplevelse. Ni lär känna personalen. Det finns säkert massor på menyn för resten av familjen.
 • Det är inte fel att gå på kända matkedjor, ja ni vet, som till exempel säljer hamburgare, pasta, smörgåsar och ser i stort sett likadana ut i varje stad och vilket land man än är i. Om man ska stå ut med allt nytt kan det vara tryggt att detta är bekant. Mat är ju extra svårt för många.

Överskottsenergi

Har vi ett barn med mycket (!) energi så är det lika viktigt att det får avreagera sig som reträttplatser. Planera in stopp och tillfällen  för att springa i kapp, hoppa tjugo gånger, stå på händerna, hoppa rep, kicka med älskade bollen osv. Att hyssja och tysta barn med överskottsenergi slutar bara i bråk. Energin måste ut! Och kommer den inte ut i benen så kommer den tyvärr ofta ut som bråk och tråkigt humör! Och det smittar strax till dig. Och då är helt plötsligt den trevliga utflykten inte så trevlig…

Reträttplatser, en bestämd och säker utväg

En annan sak är att reträttplatser kan behövas just där och då. Vi kanske måste lämna den trevliga guidningen av den gamla staden, underbara skaldjurslunchen vid beachrestaurangen eller skidbacken efter två åk. För det blev för mycket. Då är det så. Det bara är så. Tyvärr.

Man kan testa med en mental reträttplats i de lägena. Funkar det att få gå undan till bänken ni kom överens som på Gamla Torget eller med en kopp varm choklad på kaféet (ensam eller med någon), eller att slippa äta upp, och lyssna på favoritmusik i hörlurar eller spela spel på mobilen?

Ställtid 

Lägg inte in för mycket i ert schema vare sig det gäller resor, släktbesök, skolresa eller konferens. Hinn andas och ge ditt barn eller personen i fråga, tid att återhämta sig. Det kan behöva sova massor eller ta en mellandag eller ett par timmar och bara se på TV. Bli inte arg. Det är ett reellt behov! Samma sak att det kan behövas tid att förbereda sig för kvällens restaurangbesök, ge då barnet ställtid. Kanske inte ska åka på utflykt på dagen och gå på ny restaurang på kvällen?

Ja, det finns massor att tänka på och tips inför höstlovet, resor, släktbesök, skolresa eller konferens. Tänk struktur, förutsägbarhet, ställtid och reträttplatser, mentala eller fysiska så ökar förutsättningarna för en kul semester tillsammans! Och lyssna på vad era barn och ungdomar säger och önskar. För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

0 KOMMENTARER

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *