Tips, julmat kan givetvis vara lasagne, pizza, bacon, falukorv och ketchup

Julmat kan givetvis vara lasagne, pizza, bacon, falukorv och ketchup. Det finns många som har svårt med eller ”idéer” kring maten. Ätstörningar kanske, eller bara lindrigare problem. En del är allergiska. Andra på diet pga sjukdom eller övervikt. Några har ideologiska motiv till att de bara äter vissa saker. Med neuropsykiatriska funktionsuppsättningar och om man är på autismspektrumet är problem med maten vanliga. Vi har skrivit lite om det här tidigare. Vi accepterar glatt en vegetarians önskningar, men tycker någon som inte äter grytor är pjåskig… fast skälen till det senare kan vara väl så goda.

Mat för alla på julafton

Men idag tänkte vi bara påminna om en sak. Julafton, då vi samlar släkt och vänner för att ha det trevligt och umgås, är inte rätt dag att ”uppfostra” grannen, sonen, barnbarnet, svärdottern, väninnan, kollegan… att lära sig äta allt. Det är sällan möjligt att förena med just ha det trevligt och umgås.

Julmat kan givetvis vara lasagne, pizza, bacon, falukorv och ketchup

Bjud på det gästerna gillar! Stora och små. Inför läckert julröd ketchup, nystekt falukorv, ångande pasta, mild ost, knaprigt bacon och kanske en liten form lasagne med mycket ost! Gurka, morötter och sallad för sig, inte blandat. En tallrik med bara brun mat. Den som vill kan blanda. Eller om någon har svårt för allt animaliskt protein se till att ha något mer än skinka, korv, patéer, gravad lax och sill. Julmat kan givetvis vara lasagne, pizza, bacon, falukorv och ketchup. Här är lite tips från en av våra stora matkedjors på barnvänlig mat.

Tycker vi att det är svårt, kan vi be den som är allergisk, vegan eller inte kan äta allt ta med sig det den vill som bidrag till buffén!

Kämpa med maten en annan dag

Vi kan göra våra julbjudningar till något skoj, trevligt och lätthanterligt för alla, våra gäster och oss själva. Om alla äter blir de gladare, om alla tar och njuter av vår mat blir vi gladare (även om inte alla äter av sillen du lagt in eller dina äggfinesser). Lita på att föräldrar kämpar med sina barns matproblem i vardagen. Tro på att det finns en välgrundad anledning till att någon gäst inte ens vill smaka något, vi kanske inte har med anledningen att göra!

Ketchup till äggen kanske är värt att prova? Eller är du för pjåskig för att prova nya grejer? Var lite flexibel. För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

1 KOMMENTAR

Ett svar till “Tips, julmat kan givetvis vara lasagne, pizza, bacon, falukorv och ketchup”

  1. shelbyochbella skriver:

    Så härligt och så enkelt! Har ett barn som äter ett par väl utvalda saker och ofta får höra hur ”duktig” hennes lillebror är som äter ”allt”, hur svårt det är med mat till henne osv. Gillar att läsa dina inlägg om mat och hur vi kan göra det lätt för våra barn som är lite snävare i sina matval. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *