Tips på påskmat för en roligare familjeträff. Ställ lasagne, pizza, bacon och ketchup på buffén.

påskmat

Det finns många som har svårt med eller idéer kring maten. Ätstörningar kanske, eller bara lindrigare problem. En del är allergiska. Andra på diet pga. sjukdom eller övervikt. Några har ideologiska motiv till att de bara äter vissa saker. Vi har skrivit lite om det här tidigare. Vi accepterar glatt en vegetarians önskningar, men tycker någon som inte äter grytor är pjåskig… fast skälen till det senare kan vara väl så goda.

Men idag tänkte vi bara påminna om en sak. Påsken, då vi samlar släkt och vänner för att ha det trevligt och umgås, är inte rätt dag att ”uppfostra” grannen, sonen, barnbarnet, svärdottern, väninnan, kollegan… att lära sig äta allt. Det är sällan möjligt att förena med just ha det trevligt och umgås.

Bjud istället på det vi vet att de gillar! Inför läckert röd ketchup, nystekt falukorv, ångande pasta, mild ost, knaprigt bacon och kanske en liten form lasagne med mycket ost! Gurka, morötter och sallad för sig, inte blandat. Den som vill kan blanda. Eller om någon har svårt för allt animaliskt protein se till att ha något mer än gravad lax och sill. Ett par bitar ugnsstekt röding kanske.

Tycker vi att det är svårt, kan vi be den som är allergisk, vegan eller inte kan äta allt ta med sig det den vill som bidrag till buffén!

Vi kan göra vår påskbjudning till något skoj, trevligt och lätthanterligt för alla, våra gäster och oss själva. Om alla äter blir de gladare, om alla tar och njuter av vår mat blir vi gladare (även om inte alla äter av sillen du lagt in eller dina äggfinesser). Lita på att föräldrar kämpar med sina barns matproblem i vardagen. Tro på att det finns en välgrundad anledning till att någon gäst inte ens vill smaka något, vi kanske inte har med anledningen att göra!

Ketchup till äggen kanske är värt att prova? Eller är du för pjåskig för att prova nya grejer? Var lite flexibel. För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!

 

Har du ett barn eller elever som lite för ofta har ont i huvudet eller magen,  inte trivs i skolan, som har lite för mycket frånvaro, är hemmasittande? Kom på

Temadagen om problematisk frånvaro, Hemmasittardagen 2/5 Stockholm, 350 kr

Information och anmälan

Välkomna!

Aggie

1 Comment

  1. 31 mars, 2018
    Svara

    Reblogga detta på Prestationsprinsen.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *