Va, har inte ni lasagne, ketchup och falukorv på er påskbuffé?

Det finns många som har svårt med eller idéer kring maten. Ätstörningar kanske, eller bara lindrigare problem. En del är allergiska. Andra på diet på grund av sjukdom eller övervikt. Några har ideologiska motiv till att de bara äter vissa saker. Vi har skrivit  om det här tidigare. Vi accepterar glatt en vegetarians önskningar, men tycker någon som inte äter grytor är pjåskig… fast skälen till det senare kan vara väl så goda.

Ha trevligt eller passa på att uppfostra? Vi tänkte bara påminna om en sak. Påsken, då vi samlar släkt och vänner för att ha det trevligt och umgås, är inte rätt dag att ”uppfostra” grannen, sonen, barnbarnet, svärdottern, väninnan, kollegan… att lära sig äta allt. Det är sällan möjligt att förena med just ha det trevligt och umgås.

Bjud  på det vi vet att gästerna gillar! Inför lite nytt på påskbuffén. kanske läckert röd ketchup, nystekt falukorv, ångande pasta, mild ost, knaprigt bacon, en slice:ad pizza och kanske en stor form lasagne med mycket ost! Gurka, morötter och sallad för sig, inte blandat. Den som vill kan blanda.

Be gäster ta med sin specialmat! Tycker vi att det är svårt, kan vi be den som är allergisk, vegan eller inte kan äta allt ta med sig det den vill som bidrag till buffén! Det är de vana vid.

Det är lättare att ändra sin egen inställning än att ändra på andra! Vi kan göra vår påskbjudning till något skoj, trevligt och lätthanterligt för alla, våra gäster och oss själva. Om alla äter blir de gladare, om alla tar och njuter av vår mat blir vi gladare (även om inte alla äter av sillen du lagt in eller dina äggfinesser). Lita på att föräldrar kämpar med sina barns matproblem i vardagen. Tro på att det finns en välgrundad anledning till att någon gäst inte ens vill smaka något, vi kanske inte har med anledningen att göra!

Vem är det som är inflexibel egentligen? Ketchup till äggen kanske är värt att prova? Eller är du för pjåskig för att prova nya grejer? Var lite öppen för nytt! För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!


Har du ett barn som lite för ofta har ont i huvudet eller magen, som Mycket vardagsbråk eller jobbigheter och för mycket dataspel och skärmtid? Ett barn som inte trivs i skolan, som har lite för mycket frånvaro, är hemmasittande?

Kom på våra föräldrakvällar i hösten 2019

Aggie

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *