Även hemmasittare längtar till lov

Även hemmasittare längtar till lov, det kan vara svårt att förstå, men för många barn och unga med omfattande skolfrånvaro så är det så-

Åh vad det är tungt, Prestationsprinsen har inte varit i skolan sen första dagarna på terminen. Det bara inte gick att gå tillbaka. Han kände sig ganska glad och ville egentligen, men det gick inte ändå. De sa att nu är allt ändrat och så bra. Bara du kommer. Men han vet att de bara säger så där. Sen kommer han dit och allt är lika jobbigt som vanligt. De gör ju inte det han bett om. Alla tjatar, det är sååå stressande. Om bara du kommer till skolan så…

Drottningen och pappa talar med mentorn och specialpedagogen och BUP och allt vad det heter. De tror att han inte hör, men så fort de ringer eller pratar om honom hör han det. Det är jättekonstigt. Fast han har hörlurar med musik eller spelar CS, så hör han det. Han hatar det. Han vill att de skulle tala med honom! Eller inte tala med honom, för de säger bara du måste, förstår du inte att…, nu har du varit hemma i fem veckor…, du måste ju gå i skolan, nu har vi gjort ändringar i ditt åtgärdsprogram…. De bara pratar. De lyssnar inte! Så han säger bara vettinte när de frågar.

Han vet vad han behöver. Han har sagt det flera gånger. Men nu har han slutat. För de säger bara men det går ju inte, men hur skulle det se ut, då skulle ju alla vilja…, vaddå bara matte, slöjd och hemkunskap? Ska vi göra schema bara för dig? Vill du inte skriva! Man måste kunna skriva vet du. Men skit i det då! Skolan är bara för mycket. Han pallar inte. Jävla skitskola. Han vill inte dit, han vill gå i skolan.

Vid middagsbordet säger han till mamma och pappa att han längtar till sportlovet. Va? Du går ju inte i skolan ändå, säger mamma. Och du sover hela förmiddagen som om det var lov varje dag! Hon tittar på pappa så där som han hatar.

De fattar ingenting. De fattar inte hur asjobbigt det är att vara hemma när alla är i skolan. Sover man på förmiddagen, så är det bara ett par timmar man är annorlunda. Framåt 15 slutar andra skolan. Då är man som alla andra igen… Det är därför han älskar helgerna, men söndag är pest, för då ”ska” man till skolan nästa dag. All förväntan från mamma och pappa, sms från fröken… Men tjata inte, tala med mig och gör det jag behöver!

Åh vad det ska bli härligt med sportlov, tio dagar att få vara som alla andra. Längtar som fan. Men ingen fattar. Tror de att det är skönt att inte kunna gå i skolan som alla andra? Det är ju så as-stressande. Efter sportlovet är det bara tre veckor till påsklovet…

Vi kanske kan försöka att förstå i alla fall, för våra älskade ungars skull, ja, för allas skull.

PrestationsprinsenKursdagar
Problematisk skolfrånvaro
23 – 24 mars 2020 i Stockholm

Kurs och nätverk, gästföreläsare, diskussioner,
övningar, allt kopplat till era utmaningar.
För yrkesverksamma-
Prisvärt och med en kursledare
som binder ihop kursen.
Info och anmälan

2 KOMMENTARER

2 svar till “Även hemmasittare längtar till lov”

  1. asugarworld skriver:

    Reblogga detta på asugarworld och kommenterade:
    Det här är mer sanning i verkligheten än vad många tror!

  2. Maria Lindeberg skriver:

    Känner igen. Hade ett samtal med min son igår, han längtar så! till sommarlovet… När alla outtalade förväntningar försvinner. När att vara hemma inte är att vara misslyckad ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *